Societat

Les persones que treballen necessiten cada cop més l’ajuda de Càritas

Càritas Diocesana de Girona ha donat a conèixer aquest dijous les dades que inclouen la memòria del 2023, una presentació que mostra la cronificació de noves formes de pobresa entre els usuaris que atenen des de l’organització. En aquest sentit, s’ha volgut incidir en perfils com els joves menors de 35 anys o persones que treballen com a col·lectius que s’adrecen a l’entitat cap cop més sovint. Així, alerta que un 50% de les persones que atenen treballen mentre que un 40% són menors de 35 anys. També s’ha posat especial èmfasi en l’augment de les dones que atén l’entitat (un 60% de les persones acollides, augmentant un 5% en només un any), així com també l’acolliment a les famílies monoparentals que ja s’eleva fins al 25%, una dada que suposa un increment del 13% en els darrers dos anys.

A nivell global, aquest darrer any 2023, Càritas Diocesana de Girona ha atès 27.310 persones, una xifra que ha permès arribar a 54.904 persones beneficiàries. Si es desglossen aquestes dades per programes cal destacar, entre altres, que s’ha augmentat un 22% les persones ateses pel programa d’Acollida i acompanyament, un 69% les ateses al Servei d’Assessorament d’Habitatge o que s’han repartit fins a 172.000 cistelles bàsiques.

La directora de Càritas Diocesana de Girona, Dolors Puigdevall, ha manifestat que “tenim a sobre la taula tota una sèrie de reptes que cal afrontar com és, per exemple, l’accés a l’habitatge. En aquest sentit, a través del Servei d’Assessorament acompanyem a persones en exclusió habitacional, però com a entitat som conscients que cal voluntat política i econòmica més enllà de les normatives i les suspensions de desnonaments temporals. L’habitatge ja s’ha convertit fa anys en un dels principals problemes de moltes famílies i actua com un efecte dòmino”. “S’està obrint una escletxa, cada any més profunda, i cal que des de l’administració i tots els agents implicats hi posin tots els recursos necessaris per evitar que les problemàtiques derivades de les desigualtats es continuïn eixamplant. Cada vegada són més les famílies que no poden fer front als imprevistos.”, ha afegit Puigdevall.

Bons resultats acadèmics

Segons les dades de la Memòria 2023 de Càritas Diocesana de Girona també cal destacar que un 75% dels alumnes atesos des del programa Infància Joves Família millora els seus resultats acadèmics i que prop d’un miler de voluntaris, 976 eren joves, van participar en el projecte Grans Moments inclòs dins el programa d’Acompanyament a la gent gran.

D’entre la resta de dades que es poden extreure del document, el responsable d’Anàlisi social, Caye Gómez, ha incidit en altres aspectes com el fet que “un 60% de les famílies que atenem es troben en situació d’emergència habitacional mentre que dues de cada tres llars no poden garantir una alimentació adequada”.

“Durant els darrers anys, i aquest 2023 s’ha accentuat, ens estem trobant amb un canvi de perfil de les persones que s’apropen a Càritas i, en aquesta línia, estan augmentant els percentatges de col·lectius com els joves menors de 35 anys, les famílies monoparentals o les que persones que treballen. Aquesta situació suposa afegir més complexitat al nostre dia a dia, i el de les famílies que atenem, i hem de tenir clar tots plegats que només podrem donar resposta si ens dotem de les eines necessàries”, afirma Gómez.

Inversió social

Càritas Diocesana de Girona ha tancat l’exercici 2023 amb un pressupost d’inversió social que s’ha enfilat fins als 11.012.810 euros, una quantitat que inclou l’activitat de l’empresa d’inserció Ecosol.

Pel que fa al voluntariat, durant el darrer any la xifra s’ha situat en els 2.127, una dada molt similar a la del 2022 i, pel que fa a les persones contractades, s’ha situat en les 149.

L’entitat compta amb 52 equips locals repartits pel territori i que són l’eix des d’on es desenvolupen els set programes, i 35 projectes socials, que actualment estan en marxa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia