Societat

religió

Els gegants donen pas al Corpus Christi

El Museu Diocesà ha inaugurat l’exposició Ara ballen! Els gegants a la processó del Corpus, que commemora els 600 anys de la primera vegada que se cita els gegants en una processó de Corpus a Barcelona i a Europa. “Va ser el 1424 que en el Llibre de les Solemnitats de Barcelona, conegut també com del Cerimonial, ara conservat a l’Arxiu Històric de la ciutat, hi apareix la primera referència de gegants processionals, “David ab lo Gigniant (que volia representar David i Goliat)”, explica el folklorista Amadeu Carbó, comissari de l’exposició amb Nico Alonso i Nil Rider. La importància dels gegants “no és que sigui una tradició antiga, sinó que és una tradició actual”, diu. Aquesta exposició dona inici a la festa del Corpus Christi a la capital catalana, la festa de les festes, l’exaltació del Santíssim Sagrament, una de les més antigues que se celebren a la ciutat i que va ser la que va posar les bases del que serien les processons, unes processons que a partir del concili de Trento implicarien tots els estaments socials de la ciutat. Corporacions, gremis, confraries, parròquies, ordes religiosos, la municipalitat, el capítol catedralici i el poble desfilaven per honorar el Santíssim Sagrament i d’aquell ordre en processó sorgiria l’arrel que va configurar la cultura popular pròpia de la capital catalana i del país: els seguicis, les cercaviles, els gegants, el bestiari, els diables i els balls populars.

El dia de Corpus, que és del dia 30, els barcelonins podran gaudir de l’ou com balla, propi també de la catedral, que avui ja es fa en molts altres brolladors de la ciutat (l’Ateneu Barcelonès, la Casa de l’Ardiaca o el Museu Frederic Marès). També és el dia de les catifes de flors (n’hi haurà al claustre de la catedral i en altres punts de la ciutat).

Per la “festa de les festes” l’Ajuntament fa una jornada de portes obertes i inaugura una mostra del seguici popular (capgrossos macers, els gegants de la ciutat, del Pi i de Santa Maria del Mar, l’àliga de la ciutat, el lleó, la mulassa, el bou, la víbria, etc.). Una altra exposició per entendre el Corpus: Imatgeria festiva barcelonina: gegants, nans, capgrossos, bestiari i titelles a La Casa dels Entremesos. Els actes litúrgics culminaran amb la missa de la solemnitat del santíssim cos i sang de Crist, aquest any sota el lema Jesucrist surt al carrer, el diumenge 2 de juny. Després es farà la processó amb el santíssim sagrament en la custòdia del segle XIV que reposa sobre el tron del rei Martí l’Humà, acompanyada del seguici.[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia