Societat

medi ambient

Activistes ruixen amb pintura diversos megaiots

Membres de ‘Rebel·lió o Extinció i Rebel·lió Científica’ han ruixat a amb pintura biodegradable iots atracats a la Marina Port Vell

En protesta pels subsidis als combustibles fòssils

Un grup d’activistes de Rebel·lió o Extinció i Rebel·lió Científica han ruixat aquest diumenge amb pintura negra biodegradable diversos megaiots atracats a la Marina Port Vell de Barcelona en protesta pels subsidis als combustibles fòssils.

L’acció s’emmarca en la campanya internacional ‘Stop EU Fossil Subsidies’, promoguda per organitzacions ecologistes europees, que demanen la fi dels subsidis als combustibles fòssils, en una iniciativa que apunta els governs i els partits que es presenten a les properes eleccions europees.

Una vintena de persones, a més de llançar pintura a diversos vaixells atracats al port barceloní, han desplegat pancartes amb lemes com:‘Els subsidis fòssils financen l’extinció’ o ’Combustibles fòssils + turisme de luxe = sequera i crisi climàtica’.

La policia portuària ha acudit fins al lloc de l’acció, mentre als vaixells, alguns dels seus tripulants netejaven la pintura.

Els activistes han posat el focus als megaiots perquè sostenen que són “un dels exemples més evidents d’un estil de vida insostenible”, propietat d’uns multimilionaris que són els “primers responsables de la crisi ecosocial, en mantenir un sistema econòmic injust i desigual”.

En declaracions als periodistes, Nate Rugh, membre de Rebel·lió científica, ha destacat que un 1% de les persones més riques del món contaminen “més que el 50% de la població més pobra”. D’altra banda, ha argumentat que mentre al port barceloní atraquen aquestes naus, Catalunya està “a la vora de la fallida del sector agrícola, amb una sequera sense precedents i pagant les hidroelèctriques”. “Això és una advertència clara que cal deixar de cremar combustibles fòssils, cosa que és criminal i curtterminista”, ha dit en declaracions a l’agència Efe.

Tampoc ha obviat que l’any 2023, segons les dades, s’han destinat, almenys, 405.100 milions d’euros en subsidis a la indústria fòssil a la Unió Europea, tant directes com indirectes.

Els megaiots, segons els activistes, són beneficiaris d’aquests subsidis perquè estan exempts de pagar impostos per les emissions que produeixen, segons el Règim de comerç de drets d’emissió de la Unió Europea.

Setmana de mobilitzacions

L’acció d’avui a Barcelona és la primera d’una setmana vinent de mobilitzacions a Madrid, on activistes per la justícia climàtica tenen prevista una acció directa el dia 2 de juny de “caràcter massiu”.

El moviment Rebel·lió o Extinció i Rebel·lió Científica es va constituir davant l’emergència climàtica, present en un total de 72 països, formada per uns 1.140 grups locals, favorables a la desobediència civil a favor de la “justícia climàtica”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
tecnologia

Un altaveu dissenyat per resistir les aventures de tot l’estiu

Barcelona

Signat el conveni amb Enric Ruiz per construir el Centre Cultural d’Arquitectura

figueres
Societat

Lleida aprova la renovació urgent del contracte de jardineria

Lleida
Ciències

Mor el psiquiatre i jesuïta Jordi Font i Rodon, reconegut amb la Creu de Sant Jordi (2003)

Salellas defensa la proposta urbanística pel nou Campus de Salut

GIRONA
medi ambient

Més de 600.000 afectats a la Xina pel tifó Gaemi, que va deixar 5 morts a Taiwan

barcelona
Energia

Declaració d’Impacte Ambiental a tres parcs eòlics a l’Ebre

Batea
judicial

Amnistiat Adrián Sas, l’activista condemnat per agredir dos mossos en l’aniversari de l’1-O

barcelona
societat

Un centenar de persones assisteixen a l'acte de record de la Carla

girona