Societat

ciutat del vaticà

El papa es disculpa després de demanar no admetre seminaristes homosexuals

Francesc hauria defensat davant els bisbes italians de vetar l’entrada de gais als seminaris dient que en alguns “ja hi ha massa ‘mariconeig’”

Francesc assegura que “mai va tenir intenció d’ofendre o expressar-se en termes homòfobs, i demana disculpes als qui s’hagin sentit ofesos”, segons una nota publicada aquest dimarts per l’oficina de premsa del Vaticà per la polèmica generada després d’haver-se filtrat que en una reunió a porta tancada de la Conferència Episcopal Italiana hagués demanat que no s’admetessin homosexuals en els seminaris perquè “ja hi havia molt ‘mariconeig’” en ells.

“El papa Francesc coneix els articles publicats recentment sobre una conversa, a porta tancada, amb els bisbes de la Conferència episcopal italiana (CEI) i com va afirmar en diverses ocasions: ‘A l’Església hi ha lloc per a tothom, per a tothom! Ningú és inútil, ningú sobra, hi ha lloc per a tothom. Tal com som, tots nosaltres”, diu el Vaticà en la nota.

I afegeix: “El papa mai va tenir la intenció d’ofendre o expressar-se en termes homòfobs, i demana disculpes als qui es van sentir ofesos per l’ús d’un terme, referit per altres persones”.

El Vaticà fa al·lusió a uns articles publicats aquest dilluns als diaris italians i que han causat un gran enrenou. En ells s’assegura que el papa va defensar la posició d’impedir l’entrada d’homosexuals als seminaris perquè en alguns “ja hi ha massa ‘mariconeig’”, durant una reunió a porta tancada a l’assemblea de la Conferència Episcopal Italiana (CEI), el 20 de maig passat. Segons aquests mitjans, que citen fonts anònimes, el pontífex va fer servir en un to col·loquial la paraula frocciagine (‘mariconeig’ o ‘mariconeria’), que en italià es fa servir per referir-se despectivament a les persones homosexuals. Les polèmiques paraules del papa van ser publicades el cap de setmana passat al web Dagospia, que publica presumptes exclusives informatives, però aquest dilluns alguns mitjans italians com el Corriere della Sera i La Repubblica se n’han fet ressò després d’haver confirmat que el papa havia utilitzat aquesta terminologia amb alguns bisbes presents a la reunió.

El diari La Repubblica, que cita diverses fonts anònimes que concorden en la seva versió, el papa volent fer broma va dir que “ja hi havia molta ‘mariconeria’” en els seminaris, segons recull l’agència Efe. El Corriere della Sera, segons recull també Efe, explica que segons els presents consultats “més que vergonya, la frase va ser rebuda amb alguns riures incrèduls” i que “era evident que el papa no era conscient de l’ofensiva que resulta aquesta paraula en italià”.

El pontífex, segons recull Efe, va voler així reiterar la posició de l’Església amb una instrucció del dicasteri del Clergat que en 2005, amb Benet XVI, i confirmada el 2016 amb Francesc establia que “l’Església, respectant profundament a les persones en qüestió, no pot admetre en el seminari i en les Sagrades Ordres als qui practiquen l’homosexualitat, tenen tendències homosexuals profundament arrelades o donen suport a l’anomenada cultura gai”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Igualada omplirà el cel amb una cinquantena de globus aerostàtics

Igualada
trànsit

Taxa d’alcohol més baixa i patinets elèctrics a partir dels 16 anys

barcelona
SERVEIS

El servei de Bicibox, per aparcar bicicletes i patinets, arriba a Sant Andreu de la Barca

Sant Andreu de la Barca
educació

Educació envia ara lectures recomanades per al batxillerat

barcelona
Societat

El Baix Segre reclama més metges i policia per l’arribada de temporers

Seròs

Projecte per millorar la supervivència d’un tipus de càncer de fetge

girona

La UdG i la Fundació SERGI creen una escola d’estiu per reflexionar sobre el racisme en l’educació

GIRONA

Renfe oferirà bus alternatiu per les obres que es faran entre Caldes i Maçanet

CALDES / MAÇANET

Els educadors socials reclamen que es freni“la sobreocupació” a la Misericòrdia

GIRONA