Societat

societAT

Els pagesos reactiven les protestes amb talls a la frontera

La mobilització, de 24 hores, està impulsada per Revolta Pagesa i no compta amb el suport d’UP

Després de les històriques manifestacions del mes de febrer, amb la ja icònica imatge de centenars de tractors entrant per la Diagonal de Barcelona, els pagesos catalans tornen a mobilitzar-se per exigir a les administracions millores que assegurin la rendibilitat del sector. En aquesta ocasió, han convocat una jornada de protesta de 24 hores, des d’avui a les 10 del matí fins a demà a la mateixa hora, que es concentra a la frontera amb França. Convocada per la plataforma Revolta Pagesa, la mobilització té el suport de diverses associacions agràries però no del sindicat majoritari, Unió de Pagesos, que no veu “legítim” mobilitzar-se en plena campanya de les eleccions europees. Els convocats, en canvi, creuen que és el moment idoni perquè Brussel·les ha de prendre nota de les seves reivindicacions i començar a legislar a favor del sector. Reclamen sobretot que es prioritzin els productes locals, que es demani més seguretat alimentària als productes importats i que es rebaixi la pressió fiscal a les fonts energètiques que fan servir per treballar.

Els agricultors i ramaders catalans s’han coordinat amb els professionals francesos per fer-se sentir. Segons informa l’ACN, a primera hora del matí els pagesos tallen l’AP-7 a la Jonquera, la C-38 al coll d’Ares (Ripollès), l’N-152 a Puigcerdà, l’N-145 a la Seu d’Urgell i l’N-230 a Bossòst (Vall d’Aran). El tall més matiner ha estat el de la Jonquera. Una quarantena de tractors han pujat des de Figueres i cap a quarts de deu ja han tallat l’AP-7 en sentit nord, provocant desviaments cap a l’N-II i l’A-2, informa l’ACN. En aquest punt també hi donen suport agricultors francesos que han fet nit a Perpinyà. El Servei Català de Trànsit també ha informat que s’ha tallat la circulació al Coll d’Ares cap a les tres quarts de deu del matí. A la Seu d’Urgell des de les 9.30h els tractors han provocat circulació amb congestió a l’alçada de la Ribera d’Urgellet.

A la Jonquera, a peu de l’AP-7, s’ha preparat un arròs per a més de 500 persones amb 40 litres de fumet i 25 quilos d’arròs. De la Catalunya del Nord hi una trentena de pagesos i del Principat més d’un centenar. També hi han acudit agricultors d’altres punts, com els membres de la Plataforma per la Defensa del Sector Primari d’Utiel-Requena, al País Valencià. “Això és la primera pedra perquè l’única manera d’arribar als nostres objectius és la unió”, ha assegurat el seu portaveu, Paco Garijo.

Uns 200 pagesos han tallat també l’N-230 a Bossòst (Val d’Aran) i el port d’Eth Portilhon. El tall és total i solament deixen passar el transport sanitari, d’emergències o l’escolar. A la protesta de Bossòst s’hi han unit pagesos de la Val d’Aran, els Pallars, l’Alta Ribagorça, l’Urgell, el Pla d’Urgell, les Garrigues i una petita representació d’agricultors de Múrcia. El portaveu de Revolta Pagesa al tall de Bossòst, Gerard Cardona, ha lamentat que la Gendarmerie no ha autoritzat els pas dels pagesos francesos per unir-se al tall de Bossòst. A Pont de Rei han tallat la via uns 200 pagesos de França. Com a mínim, els pagesos tallaran la frontera fins aquest dimarts a les deu del matí. Cardona ha lamentat que cap representant del govern espanyol encara no s’hagi posat en contacte amb el sector. Un mínim gest del govern, fixar una data per una reunió, faria que els pagesos reconsideressin el tall total i es plantegessin donar pas alternatiu cada hora, ha assegurat.

En l’única de les convocades arreu del país que afecta la frontera amb Andorra, més de 200 pagesos tallen des de dos quarts d’onze del matí l’N-145 a la Farga de Moles. “Ens costa molt guanyar-nos la vida”, ha lamentat Adrià Ubach, representant de Plataforma Pagesa a l’Alt Urgell. El trànsit es tallarà durant 24 hores i no es deixa passar cap vehicle, a excepció dels serveis d’emergències. Això sí, garanteixen que els estudiant andorrans podran desplaçar-se dimarts a la Seu d’Urgell a fer la selectivitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

La Diputació avança 1,9 milions per trobar fuites d’aigua en 120 municipis

Tarragona
salut

Crida a la ciutadania per “salvar” el servei de pediatria de l’Hospital de Mataró

Mataró
sequera

S’aixeca l’excepcionalitat a Ter-Llobregat i Darnius passa a emergència I

Barcelona
Societat

Inversió de 5, 7 milions per transformar l’Artèxtil en un campus sanitari de la UAB

Sabadell

Di-Versiones, Julieta i Pelukass, caps de cartell dels concerts de Festa Major

salt
societat

El Tour, el nou gran esdeveniment que també acollirà Barcelona

Barcelona
societat

Inici d'estiu a les platges metropolitanes amb un 20% menys d’espai de sorra

Montgat

David Montoro relleva Isaac Padrós com a president de Multicapacitats

GIRONA
societat

Adjudiquen les obres per recuperar l’aigua de la mina del barri Fortuny

Reus