Societat

Un centenar d’estudiants reben una beca de la Fundació “la Caixa” per cursar un postgrau a l’estranger

Sa Majestat el Rei d’Espanya ha presidit la 42a edició de la cerimònia de lliurament de les beques de postgrau a l’estranger de la Fundació “la Caixa”

Els 100 estudiants universitaris becats han estat seleccionats per la seva excel·lència entre 978 candidats i han estat admesos en algunes de les millors universitats del món

Sa Majestat el Rei va presidir ahir la cerimònia de lliurament de les beques de postgrau a l’estranger de la Fundació “la Caixa”, atorgades als 100 universitaris seleccionats a la convocatòria del 2023. Es tracta de la 42a edició del programa de beques de l’entitat, que té com a objectiu fomentar el talent dels estudiants més destacats mitjançant l’ampliació de la seva formació en algunes de les millors universitats del món.

També van assistir en aquest acte, celebrat a CaixaForum Madrid, la ministra d’Igualtat, Ana Redondo, i el president de la Fundació “la Caixa”, Isidre Fainé.

“El programa de beques és un dels més antics i emblemàtics de la Fundació «la Caixa». Va néixer el 1982, un any després de la meva incorporació a l’entitat, amb l’objectiu d’oferir a ments brillants del nostre país l’oportunitat de formar-se a les millors universitats dels Estats Units. Durant aquests 42 anys, el programa no ha parat de créixer, ha incorporat nous països de destinació i ha sumat, anualment, nou talent a una xarxa de becaris que ja supera les 6.000 persones”, va explicar Isidre Fainé.

Dades estadístiques dels nous becaris

Les 100 beques concedides estan repartides entre dos continents: 65 beques són per estudiar a Europa, i 33 beques, per estudiar a l’Amèrica del Nord.

Els països que atrauen més becaris són els Estats Units (32) i el Regne Unit (29).

Els 100 becaris de la promoció de l’any 2023 provenen de 27 províncies espanyoles, de cinc districtes portuguesos i de dos països més. Les províncies d’origen amb més becaris són Barcelona (24), Madrid (19), València (6), Astúries (3) i Castelló (3).

L’edat mitjana dels becaris és de 25 anys (en el moment de rebre la beca).

Joves brillants en múltiples disciplines

En aquesta edició de les beques de la Fundació “la Caixa” per fer estudis de postgrau a l’estranger s’hi han presentat 978 sol·licituds elegibles per optar a una de les 100 beques del programa, atorgades en règim de concurrència competitiva. Les sol·licituds han de superar una primera fase d’avaluació per mitjà del sistema de peer review (avaluació d’experts duta a terme per persones amb competències similars), i les persones que reben les millors qualificacions són convocades a una entrevista personal. En la fase de selecció hi intervenen professors universitaris amb experiència internacional en aquest tipus de processos d’avaluació.

Tant el nombre de sol·licituds rebudes com el rigor i el grau d’exigència dels processos de selecció garanteixen que els candidats seleccionats acreditin nivells d’excel·lència sobresortints. L’eficàcia d’aquest sistema es reflecteix posteriorment en l’èxit dels becaris de la Fundació “la Caixa” a l’hora d’aconseguir ser admesos a les millors universitats del món.

Les universitats que reben més becaris són la University of Cambridge (8), la University of Oxford (6), l’École Polytechnique Fédérale de Lausanne (5), l’ETH Zurich (5), el Massachusetts Institute of Technology (4), la Harvard University (4), la New York University (4) i la London School of Economics and Political Science (4).

Les disciplines més representades són les enginyeries i tecnologies (17), les matemàtiques (7), la biologia molecular i bioquímica (5), les ciències mèdiques i de la salut (5) i la física (5).

Quatre dècades apostant pel futur de les noves generacions

El programa de beques de postgrau a l’estranger de la Fundació “la Caixa” és un referent entre la comunitat universitària. Diferents aspectes el fan especialment valuós:

A Espanya és el programa que convoca el nombre més alt de beques per fer estudis de postgrau a l’estranger.

Les beques estan obertes a totes les disciplines d’estudis.

El programa cobreix tot el cost de la matrícula i un estipendi mensual. A més, es fa càrrec de les despeses de desplaçament i d’unes jornades d’orientació prèvies a la incorporació a les universitats respectives.

Els becaris formen part de l’Associació de Becaris de la Fundació “la Caixa”, un clúster d’excel·lència format per més de 6.000 persones amb formacions professionals, interessos i talents diversos que s’han convertit en una referència en els àmbits acadèmic i professional.

Des que es va iniciar el programa de beques de postgrau a l’estranger, l’any 1982, fins a la convocatòria de l’any 2023, la Fundació “la Caixa” ha destinat una inversió acumulada de gairebé 210 milions d’euros a la formació a l’estranger de 3.878 estudiants.

La inversió aportada per la Fundació “la Caixa” a la convocatòria de l’any 2023 ha estat de 10,1 milions d’euros. El cost mitjà de cadascuna de les beques concedides per cursar estudis de postgrau a l’estranger és de 100.000 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
successos

Nova detenció d’una dona per la mort violenta d’un home

barcelona

Comencen les restriccions d’accés al Cap de Creus des de Roses

ROSES

Els 40 anys de l’EOI de Girona: del VHS a la semipresencialitat

Girona
Joan Torra
Rector de l’Ateneu Universitari Sant Pacià (AUSP)

“Nosaltres pensem Déu des de la societat catalana, un goig i un repte”

Barcelona
La monarquia
Lluís Simon

‘¿Qué pone en tu DNI?’

Estat espanyol

Les monges de Belorado ratifiquen la sortida de l’església

Barcelona
Trànsit

21 km de cua a l’AP-7 entre Llinars i Santa Perpètua en l’operació sortida

Aràbia Saudita

La calor extrema provoca més d’un miler de morts en la peregrinació a la Meca

Barcelona
economia

L’Audiència Nacional investiga si Naturgy va alterar els preus durant pandèmia

barcelona