Societat

societat

Els veïns de l’edifici Venus qualifiquen de “xantatge” que per ser reallotjats hagin de retirar les demandes

Reclamen acollir-se a les expropiacions tots en les mateixes condicions i que se’ls indemnitzi per “anys de patiment”

Els veïns de l’edifici Venus del barri de la Mina han celebrat aquest dimecres una assemblea informativa per valorar el pla d’expropiacions aprovat pel Consorci de la Mina el passat 18 d’abril. Segons informa ACN, els veïns denuncien que, per acollir-se al pla se’ls ha exigit que retirin les demandes per responsabilitat patrimonial que van presentar contra el Consorci pel retard en l’aplicació del projecte d’expropiació, el que consideren “un xantatge”. “Reclamem que tothom es pugui acollir per igual al pla d’expropiacions i que un jutge decideixi la indemnització per tants anys de patiment”, apunta Paqui Jiménez, portaveu dels veïns. Des del Col·lectiu Ronda lamenten que els veïns estan “igual” que el 2009 i que reclamaran el compliment del decret HAUS.

El pla d’expropiacions de l’edifici Venus del barri de la Mina afecta 244 habitatges de protecció oficial i 15 locals. Un total de 105 veïns compleixen els requisits del pla per ser reallotjats i els altres tenen dret a una indemnització o a un lloguer social per a famílies vulnerables. Segons Paqui Jiménez, portaveu dels veïns, a dia d’avui s’ha ofert un habitatge alternatiu a 23 veïns sempre que retirin, en el cas que les hagin presentat, les demandes per responsabilitat patrimonial contra el Consorci de la Mina. Dels més de 244 veïns de l’edifici, uns 150 ja han presentat aquestes demandes que en alguns casos estan ja als jutjats i d’altres seguint la via administrativa. Tot i que serà un jutge qui dictamini les indemnitzacions, els veïns reclamen uns 10.000 euros per any des del 2009, una xifra molt allunyada dels 5.000 euros que en el seu moment va oferir el Consorci. Els veïns, assessorats pel Col·lectiu Ronda, reclamen que, independentment de les demandes presentades, el pla inclogui el decret HAUS, que hauria de permetre els veïns ser reallotjats en pisos que, a igualtat de metres quadrats, no impliquessin cap altre cost econòmic que el pagament dels impostos vinculats a la compravenda. “Aquest punt és molt important. Estem en la mateixa situació que el 2009 quan demanàvem que es complís el decret HAUS i a data d’avui no es contempla i només es dona la possibilitat sempre i quan s’arribi a un acord”, assenyala Mariona Torra, advocada del Col·lectiu Ronda. Durant l’assemblea, l’advocada ha explicat als veïns que el Consorci de la Mina no té pisos disponibles per a tots les veïns i que això els dona temps per estudiar en detall el pla d’expropiacions i impugnar-lo si cal. En aquest sentit, a banda del tema del decret HAUS, que ha de ser d’aplicació per imperatiu legal, Torra ha afegit que també es podria impugnar pels imports que ofereixen per les expropiacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

La Diputació avança 1,9 milions per trobar fuites d’aigua en 120 municipis

Tarragona
salut

Crida a la ciutadania per “salvar” el servei de pediatria de l’Hospital de Mataró

Mataró
sequera

S’aixeca l’excepcionalitat a Ter-Llobregat i Darnius passa a emergència I

Barcelona
Societat

Inversió de 5, 7 milions per transformar l’Artèxtil en un campus sanitari de la UAB

Sabadell

Di-Versiones, Julieta i Pelukass, caps de cartell dels concerts de Festa Major

salt
societat

El Tour, el nou gran esdeveniment que també acollirà Barcelona

Barcelona
societat

Inici d'estiu a les platges metropolitanes amb un 20% menys d’espai de sorra

Montgat

David Montoro relleva Isaac Padrós com a president de Multicapacitats

GIRONA
societat

Adjudiquen les obres per recuperar l’aigua de la mina del barri Fortuny

Reus