Societat

La UAB es desmarca de l'acord per exigir domini del català al professorat

Llengua

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) farà cas omís de l'acord del Consell Interuniversitari de Catalunya que exigeix als professors acreditar el domini del català per optar a una plaça en una universitat catalana, tant pública com privada.

La universitat ha pres aquesta decisió en considerar que aquesta mesura afectarà en gran mesura la seva capacitat per atreure talents de l'estranger, cosa que, en la pràctica, li faria impossible dur a terme la seva política per incorporar professors internacionals de nivell a la seva plantilla.

El Consell Interuniversitari, organisme que coordina el sistema d'ensenyament superior en el qual participen les universitats i la conselleria d'Innovació, Universitats i Empresa, va prendre la setmana passada l'acord de sol·licitar el certificat C de català a tot aquell que aspiri a una plaça de professor universitari a Catalunya.

L'aspirant de qualsevol categoria disposarà d'un període de dos anys com a màxim per demostrar que ha adquirit el nivell C -un grau intermedi-alt de coneixement-, encara que l'acord, que no té efectes retroactius, preveu excepcions que podran ser utilitzades per les universitats.

La possibilitat d'establir excepcions a la norma no satisfà la UAB, l'única universitat que va expressar el seu complet desacord amb la mesura durant la reunió del Consell Interuniversitari, per la qual cosa ja ha anunciat que no aplicarà l'acord.

La vicerectora d'Assumptes Acadèmics de la UAB, Maria Dolors Riba, ha assegurat avui, en declaracions als periodistes, que el coneixement del català no hauria de ser un requisit per entrar a la universitat, encara que sí que està d'acord amb el fet que es demani al professor que sigui competent en aquest idioma després d'un termini de temps determinat.

"Les universitats han d'elegir els professors en funció del seu talent i si exigim el català com a requisit per concursar a una plaça estem reduint l'univers de professors amb talent que estaran disposats a venir", ha advertit Riba.
La vicerectora ha apuntat a més que l'existència de l'acord del Consell Interuniversitari tampoc no garanteix que el professorat acabi utilitzant més el català a les aules ja que la llengua que s'utilitza és una elecció individual del docent.

"Hi ha molts professors que dins de l'aula utilitzen el castellà perquè se senten més còmodes a l'hora d'impartir la seva matèria, però que després en les seves relacions directes amb els estudiants utilitzen sense problemes el català", ha assegurat la vicerectora.

El president de l'Agència de la Qualitat del Sistema Interuniversitari de Catalunya, Antoni Serra Ramoneda, també s'ha mostrat partidari que el professorat sigui reclutat a la universitat en funció de "la seva capacitat i el seu currículum".

Maria Dolors Riba ha subratllat que la UAB està d'acord que el professorat que doni classes a Catalunya ha de ser trilingüe i dominar, per tant, el català, el castellà i l'anglès, però que discrepa sobre el moment en el qual cal reclamar el certificat C del català.

La Universitat de Barcelona (UB) és l'única catalana que reclama ja el coneixement del català com a requisit a la major part del professorat que s'incorpora a aquesta institució des de 2004.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.