Societat

La crònica

Un japonès que no fa sushi sinó carn a la brasa

Acostumats com estem a anar a un restaurant japonès a menjar sushi, ens hem oblidat que la cuina japonesa és molt més que el sushi. Al carrer Balmes de Barcelona, quasi tocant al carrer Aragó, ha obert aquest any el restaurant Shiko by Yamato (que ja en té un altre prop de la Sagrada Família, el Yamato Barcelona i un altre a Madrid), que es caracteritza per la seva oferta de carn a la graella i perquè no hi ha sushi. La gràcia del restaurant és que a cada taula hi ha una graella incorporada (elèctrica) on els comensals el que han de fer és cuinar ells mateixos la carn (que et presenten crua)... més feta, menys feta, al punt, cadascú al seu gust. Cal dir que la carn que es menja en aquest japonès és portada del Japó, entre la qual hi ha el famós llom de Kobe, que, com se sap, és una de les carns més preuades i bones del món. Un dels plats estel·lars, que no és només de carn, es diu sukiyaki, una espècie de fondue de bou, i un altre, que l’han de menjar un mínim de dues persones, és el shabu-shabu. Aquest és tot un ritual, com tot el que fan els japonesos: primer de tot i a sobre de la graella hi posen un bol amb aigua i tot de verdures a coure (d’on sortirà un brou), al costat hi ha un plat de talls de carn d’anyell, molt fins, i un parell de plats per posar-hi salses. Un cop el caldo de verdures està llest, amb els bastonets japonesos es tracta d’anar agafant les verdures ja cuites o mig cuites, segons el gust, sucar la carn al brou, que quedi mig feta, posa-hi la salsa escollida i menjar-s’ho. Això no és tot: quan ja t’has menjat les verdures i la carn, al caldo que ha quedat s’hi afegeix un bol d’arròs amb un ou deixatat i en cinc minuts queda una nova sopa. Tot el ritual fa que els qui estan menjant ho visquin com una festa, una cosa diferent. El local té una estètica japonesa molt acurada amb una escalinata que puja al pis de dalt (on hi ha menjadors privats) feta de cubs il·luminats que trenquen els colors més càlids de la planta baixa del restaurant i també són especials els bols i els plats amb què es presenta el menjar, de ceràmica que imita temples i palaus japonesos. No només s’hi menja carn, al Shiko by Yamato, hi ha un bon assortiment de verdures i el tofu el cuinen de diferents maneres (ideal per desmentir aquelles persones que es pensen que el tofu no té gust de res). Aquest és un dels restaurants japonesos que han obert aquest any a Barcelona, una ciutat on el menjar nipó ha arrelat amb força i on fa molts anys que es van establir els primers cuiners japonesos, els que van obrir camí. Entre els precursors hi ha el famós Kao Dim Sum, que té restaurant a Sarrià-Sant Gervasi i enamora els millors cuiners de casa nostra. El xef Raül Balam és un dels que manté que a casa nostra “el menjar japonès ha vingut per quedar-se”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Judith Viader guanya la 8a edició del ‘CaixaBank Premi Empresària’

girona
societat

Víctimes d’abusos a l’església demanen que no s’atorgui la medalla d’or a Montserrat

barcelona

El port de Tarragona posa en marxa una dessaladora

Tarragona
educació

El 80% de les famílies de les Balears trien l’escolarització en català a infantil

barcelona
Medi ambient

Acord per construir una nova depuradora a la comarca del Baix Ebre

Paüls
medi ambient

Presenten una moció per promoure l’ús d’energies renovables

figueres
Medi ambient

El subministrament d’aigua de la dessalinitzadora del Port de Barcelona es contractarà fins almenys el 2030

Barcelona
societat

Denuncien una agressió a una funcionària a la presó de Mas d’Enric

El Catllar
política

Demanen que s’avisi amb temps els veïns quan es fan tractaments fitosanitaris

vidreres