Societat

Nou sistema per monitorar el trànsit a la ciutat

L’Ajuntament de Girona instal·larà un sistema per monitorar el trànsit a la ciutat, amb l’objectiu de recollir dades per estudiar i planificar mesures per reduir la contaminació ambiental. Aquest és un requisit previst pel Reial decret 1052/2022, de 27 de desembre, pel qual es regulen les zones de baixes emissions (ZBE), per tal de disposar d’informació en la fase de diagnòstic prèvia a la implantació i des de l’any d’aprovació de la ZBE.

La millora de la qualitat de l’aire és un dels motius principals pels quals la Llei estatal de canvi climàtic i transició energètica obliga a tenir una ZBE definida a tots els municipis de més de 50.000 habitants. Girona, amb una població de més de 100.000 habitants, està obligada a implantar aquesta zona.

El model preveu la instal·lació´ de tretze punts de control dotats de càmeres per fer reconeixement de matrícules mitjançant algoritmes de visió´ artificial i connectades a la plataforma de gestió´ de l’Autoritat Territorial de la Mobilitat (ATM). Això ha de permetre aplicar les restriccions derivades de les noves normatives de regulació de zones de baixes emissions i poder detectar les infraccions de manera automàtica.

Les càmeres fixes de reconeixement de matrícules sempre captaran les matrícules dels vehicles per la part posterior per garantir la protecció de dades (ja que no es fotografiaran ni les persones conductores ni les acompanyants del davant) i per poder detectar també els vehicles que només duguin la matrícula al darrere (com les motos i ciclomotors).

Actualment, l’Ajuntament està en fase de resolució d’al·legacions del projecte de la ZBE, que es va aprovar inicialment a l’abril. Un cop aprovat definitivament, es tramitarà l’ordenança de la ZBE.

La licitació per al subministrament i la instal·lació d’equips per al monitoratge del trànsit abans, durant i després de la implantació de la zona de baixes emissions (ZBE) al municipi té un pressupost de licitació de 535.498,30 €, IVA inclòs. Un cop estigui adjudicat i formalitzat, s’haurà d’executar en vuit mesos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia