Societat

SOCIETAT

L’educació en la diversitat sexoafectiva, lema del Pride 2024

El dissabte 20 de juliol, per primera vegada, la Manifestació Unitària de l’Orgull recorrerà la Gran Via i acabarà en el Passeig Lluís Companys

La campanya social del festival Pride Barcelona d’enguany estarà enfocada en la importància de l’educació en diversitat sexoafectiva i de gènere a les escoles i centres educatius. Es tracta d’una campanya centrada en els més petits que busca provocar una reacció contundent en la ciutadania i els polítics per a exigir un canvi en el model educatiu que asseguri el compliment efectiu del decret 175/2022 de la Llei d’Educació de Catalunya que desplega la nova llei d’educació LOMLOE del 2020. Una reflexió que posa sobre la taula les conseqüències de la falta d’educació en diversitat des d’una edat primerenca i la seva relació directa amb la LGTBIQ-fòbia que sofreix el col·lectiu.

La campanya es compon d’una sèrie de cartells impactants, dissenyats per generar reflexió i debat. A través de missatges directes i emotius, es busca sensibilitzar la població i l’administració sobre la necessitat d’una educació que reflecteixi i respecti la diversitat de gènere i les diverses orientacions sexoafectives. En els cartells podem veure insults LGTBIQ-fòbics que es podrien escoltar en un col·legi, escrits per nens d’edats molt primerenques i que, precisament per això, provoca un impacte i posa de manifest la problemàtica. L’insult com a punta de l’iceberg i representació gràfica i verbal del problema del bullying que sofreix el col·lectiu. Aquests cartells es podran veure en punts estratègics de la ciutat i en plataformes digitals, amb l’objectiu d’arribar al màxim nombre de persones.

Les diferents entitats del Grup Motor de Pride Barcelona exigeixen la incorporació de la perspectiva de gènere i diversitat sexoafectiva al currículum educatiu català (Decret 175/2022), i la formació extensiva al professorat, equips directius, inspecció i tots els agents de la comunitat educativa en aquesta matèria. També reclamen l’activació de protocols d’assistència i acompanyament davant agressions LGTBIQ-fòbiques i la creació de materials educatius sobre perspectiva de gènere i diversitat sexoafectiva. Finalment, reivindiquen convertir les escoles en espais segurs i amables on tant l’alumnat com el professorat, i els agents de la comunitat educativa LGTBIQ+ puguin expressar-se amb llibertat i dignitat.

Aquesta 2024 ePride Barcelona 2024 se celebrarà del 28 de juny al 21 de juliol, un mes ple d’activitats que ompliran l’agenda dedicada al col·lectiu LGTBIQ+ amb tres pilars: visibilitat, celebració i, sobretot, reivindicació. S’han previst tres escenaris principals per als actes situats a la Plaça Universitat, el Passeig Lluís Companys (Arc de Triomf) i Plaça Catalunya, que també acollirà l’espai de Village. Pel que fa a la Manifestació de l’Orgull hi ha una novetat: el dissabte 20 de juliol, per primera vegada, la Manifestació Unitària de l’Orgull recorrerà la Gran Via i acabarà en el Passeig Lluís Companys, on es llegirà el Manifest i tindran lloc part de les actuacions d’aquest dia.

Ferran Poca, president del Comitè Organitzador de Pride Barcelona, ha avançat les dates clau de la part celebrativa, el contingut complet de la qual no es revelarà fins el pròxim dimarts 25 de juny. El 17 de juliol hi haurà la Vespra celebrativa a la Plaça Universitat. L’endemà el tradicional pregó de l’Orgull LGTBIQ+ a la Plaça Universitat. El 19 i 20 de juliol, la celebració del Pride en els escenaris de la Plaça Catalunya i Passeig Lluís Companys. I el 21 de juliol la fi de festa a l’escenari del Passeig Lluís Companys.

Pride Barcelona també estrena aquest 2024 l’Agenda de Visibilitat, que es desenvoluparà entre el 28 de juny i el 16 de juliol. La programació inclou esdeveniments de caràcter social i cultural que busquen donar visibilitat a les realitats i desafiaments que enfronta la comunitat LGTBIQ+. Aquesta iniciativa aborda temes crítics com la censura afectivosexual i de gènere en l’esport, l’educació transinclusiva, la gestió de la diversitat a l’empresa, i la LGTBIQ-fòbia i el bullying a les escoles, entre altres. Cada esdeveniment està dissenyat per generar un espai obert de diàleg, aprenentatge i comprensió, amb l’objectiu de crear reflexió i canvi. Tots aquests esdeveniments de l’Agenda de Visibilitat són gratuïts i oberts a totes les persones amb inscripció prèvia a través de la web de Pride Barcelona.

Amb el suport de més de 35 entitats socials LGTBIQ+ i el suport institucional de l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat, Pride Barcelona es configura com un mes sencer de Reivindicació, Visibilitat i Celebració. D’acord amb les dades de l’any passat, s’espera que més de 120.000 persones es concentrin en la Manifestació per la Gran Via, i que més de 400.000 persones passin pels esdeveniments organitzats per l’entitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia