Societat

societat

Un Sant Joan amb menys soroll i més llum i color

Tot a punt per a la nit del foc a les poblacions gironines. A més es preveu una celebració amb tota mena de luxes ja que enguany la revetlla cau en cap de setmana llarg i pot afavorir que moltes famílies i grups d’amics celebrin la festivitat diverses vegades. Això, sumat al fet que enguany no hi ha restriccions extres pel que fa a zones de llançament –com sí que ha passat els últims anys– fa preveure un augment de les vendes de petards, com explica el president de l’Associació de Fabricants i Majoristes de Pirotècnia de Catalunya, Josep Maria Vilardell. El sector, doncs, preveu vendre un 5% més que el 2023, un fet que suposaria arribar fins als 23 milions d’euros de facturació. Quant a tendències, es consolida la dels darrers anys, cap a l’ús de material pirotècnic menys invasiu i visualment més atractiu.

La Patam Pirotècnia de Riudellots de la Selva confirma aquesta tendència: “Cada vegada més les propostes amb llum i color agafen més protagonisme i els petards que fan més soroll perden rellevància, tot i que també tenen els seus adeptes”, exposa el responsable. “Les fonts són cada any més fantasioses, han evolucionat moltíssim i això agrada molt”, continua explicant, alhora que recalca que també tenen molt d’èxit els lots: “Facilita molt la feina als pares, ja que amb una caixa tenen les propostes indicades per a cada edat.” Hipercohete de Girona coincideix: “Aquest any hi ha molta sortida pels productes amb color, especialment per les fonts” i creuen que cada vegada la gent pren més consciencia que els petards forts poden molestar. Precisament La Traca, amb botiga a Olot i Sant Feliu de Guíxols, és la impulsora de la línia de productes de baixa sonoritat o low noise per a un Sant Joan inclusiu, respectuós amb les persones i els animals. Ofereix, productes que potencien el color, la màgia i la sorpresa per sobre del soroll, per tal de facilitar la festa a tothom. I amb aquest objectiu també són moltes les poblacions –com Girona o Figueres– que habiliten espais segurs per al llançament de petards i en limiten l’ús per garantir una revetlla segura i inclusiva.

Clàssiques i innovadores

El sector pastisser està animat i calcula vendre un 5% més de coques artesanes aquest Sant Joan. Així ho ha detallat el president del gremi de pastisseria de Girona, Àngel Garcia. Un any més, es confirma la tendència a veure coques de Sant Joan “d’autor” en molts establiments, una demostració més de la creativitat del sector. “Ens hem anat renovant per adaptar-nos al jovent, que vol coques més fresques amb fruites com els gerds o el mango i propostes amb mascarpone o te matcha”. Tot i així, les coques clàssiques continuen sent les més venudes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia