Societat

societat

El 48% dels catalans creu que hi ha massa immigrats

Hi ha un 60 % de la població que opina que reben més del que aporten, segons una enquesta del CEO

El 56% creu que té un efecte negatiu sobre la qualitat dels serveis públics

Gairebé la meitat dels catalans, un 48%, creu que hi ha massa immigrants a Catalunya. Un 24% opina que n’hi justament els que calen i un 4% que són insuficients, que en calen més. Així es desprèn d’una enquesta feta pública avui pel Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) que se centra bàsicament en la percepció que tenen els catalans sobre la immigració i l’educació. Aquesta percepció és molt més estesa entre els simpatitzants d’Aliança Catalana (el 97%) i Vox (el 88%), i també la comparteix el 62% dels votants del PP i Junts per Catalunya. Entre els votants d’ERC, el percentatge és del 45% i entre els del PSC del 43%. En tot cas, entre aquests partits, el percentatge dels que no saben o no contesten supera el 20%.

Sobre la percepció sobre els impostos que paguen i els serveis que reben, hi ha una majoria de catalans que opina que els immigrants reben dels serveis públics més que aporten. En concret, un 60% pensen que reben molt més (29%) o més (31%) del que aporten i un 26% que reben tant com aporten. Només un 8% diuen que reben menys i un 3% molt menys del que estan aportant.

Pel que fa a la feina, més del 50% de les persones enquestades està molt o bastant d’acord que les persones immigrants fan les feines que el catalans no volen fer, i que la immigració contribueix al desenvolupament econòmic de Catalunya. Un 54% està molt o bastant en desacord que els immigrants treuen llocs de treball als catalans.

La percepció dels efectes de la immigració en la qualitat dels serveis públics és majoritàriament negativa. Un 56% de les persones enquestades considera que la immigració té un efecte negatiu o molt negatiu en la qualitat del serveis públics, com ara la sanitat o l’educació. En canvi, un 38% pensa que té un efecte positiu o molt positiu.

Sobre els drets, hi ha una àmplia majoria de persones partidàries de garantir drets a la immigració instal·lada a Catalunya de manera estable i regular. El 87% defensa que han de poder cobrar el subsidi si es queden a l’atur, el 77% que han de poder votar a les eleccions municipals, i el 75% que han d’accedir a la nacionalitat.

De cara a la integració de la immigració, més del 90% de les persones enquestades creu que és molt o bastant important que paguin impostos, que tinguin feina i que tinguin els mateixos drets que la resta. Un 70% pensa que és molt o bastant important el dret a vot per a la integració. La llengua (tant el català com el castellà) son percebuts com a importants per la integració per un 80% de les persones enquestades, i un 88% creu que l’adaptació als costums de Catalunya és important.

L’enquesta del CEO es basa en una mostra de 6.767 persones majors de 16 anys residents a Catalunya que van respondre una enquesta auto-administrada (via web) entre el 12 de març i el 19 de maig.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia