societat
El sector immobiliari planteja fer un registre de pisos de protecció oficial metropolità
Els API creen una taula d’opinió que recull les preocupacions i demandes del món empresarial i polític
Els agents de la propietat immobiliària han presentat aquest dijous la Taula d’Opinió dels Professionals de Barcelona (TOPBCN), una iniciativa que recull les principals demandes d’una catorzena de personalitats de l’àmbit empresarial i polític en matèria d’habitatge. Una d’elles ha estat la de l’exsecretària d’Habitatge de la Generalitat, Carme Trilla, que ha proposat que el registre de demandants de vivendes de protecció oficial es faci a escala metropolitana, i no municipal. “El sòl dels municipis no ha de ser només pels seus empadronats”, ha insistit. Entre les peticions d’altres personalitats hi ha també l’aproximació entre administracions i empreses per gestionar un parc d’habitatge assequible o l’impuls de mesures per retenir talent.
En concret, el projecte consta de catorze entrevistes que pretenen enfocar la crisi residencial des del punt de vista de l’empresa i l’acadèmia. Per això, tal com ha explicat el president de l’Associació d’Agents Immobiliaris de Catalunya (AIC), Vicenç Hernández, s’ha comptat amb personalitats relacionades amb l’urbanisme, les finances, o les pimes, entre altres àmbits.
Tots ells han coincidit, segons Hernández, en considerar que el problema de l’habitatge té unes repercussions que van “molt més enllà” de l’encariment del preu. “Implica afectacions en l’urbanisme, les infraestructures o la retenció i la recaptació de talent, que són temes que han sorgit en molts dels diàlegs”, ha agregat.
De fet, un dels membres d’aquesta taula i que ha participat en la conversa d’aquest dilluns ha estat Antoni Cañete, president de Pimec, que ha admès que la falta d’habitatge a la ciutat és “un dels grans i primers problemes” per a les empreses, principalment pel fet que no troben personal que es pugui instal·lar a la ciutat per treballar. En aquesta línia, ha reivindicat que el món empresarial i el de l’habitatge tenen una relació “molt estreta” i que és necessària la unió dels seus punts de vista.
Registre “metropolità” d’habitatges de protecció oficial
Per la seva banda, l’exsecretària d’Habitatge de la Generalitat, Carme Trilla - també membre de la taula d’opinió - ha reivindicat que cal optar per una “visió metropolitana” en la gestió de l’habitatge a Barcelona. L’economista ha proposat desbordar els límits municipals amb un registre de demandants d’habitatge de protecció oficial a escala metropolitana. “Els ajuntaments consideren que al seu sòl s’ha de fer habitatge per als seus empadronats, i els del costat, ja s’ho faran”, ha lamentat Trilla.
Segons l’exsecretària, tots els ciutadans de l’àrea metropolitana haurien d’optar a lloguers assequibles en aquesta zona, independentment d’on sigui la seva residència actual. Ara bé, per materialitzar-ho, Trilla ha exigit un transport públic “de confiança” i unes infraestructures “millor dotades i gestionades”. “Això faria indiferent viure a Nou Barris, Ripollet o el Masnou”, ha asseverat.
La proposta sobre aquest registre únic de demandants també ha estat acceptada per Hernández, que ha afegit que és un tema que els API “han defensat i recolzat” en diverses ocasions. “És una bona idea perquè forma part de la visió global que volem per Barcelona: una gran Barcelona”, ha reivindicat.
Altres reivindicacions
En la seva intervenció, Trilla també ha posat sobre la taula altres propostes, com el “necessari creixement” d’habitatge en les bosses de sòl disponibles a la ciutat, situades per exemple al 22@, la Sagrera o a la Marina del Port Vermell, o l’aproximació que hi hauria d’haver entre el món empresarial i les administracions per gestionar un parc d’habitatge assequible.
D’altra banda, durant el debat també s’ha parlat sobre l’assignació pressupostària que rep el sector immobiliari. El Col·legi ha criticat la manca de pressupost per acompanyar la gestió de l’habitatge, una qüestió que Trilla ha compartit. L’exsecretària ha comparat els recursos que reben departaments com el d’Educació o Salut i ha assegurat que les partides pressupostàries són “un ingredient fonamental” per la garantia d’habitatges dignes per a tothom.
Taula d’Opinió dels Professionals de Barcelona
La Taula d’Opinió presentada aquest dilluns pels API de moment està formada per les demandes de catorze personalitats, però la voluntat és fer créixer aquest nombre i continuar organitzant debats “transversals” sobre habitatge. Hernández ha remarcat que aquest treball “ha de ser constant” i que, a mesura que tinguin un recull més ampli de reivindicacions, es plantejaran traslladar-les a les administracions amb un document oficial.
Les entrevistes publicades fins ara inclouen les opinions de personalitats com Inmaculada Amat, presidenta d’Amat Immobiliaris, l’economista Gonzalo Bernardos, Antoni Cañete, president de Pimec, Joan Clos, president de FIABCI España y ex alcalde de Barcelona, o Carme Trilla, presidenta de l’Observatori Metropolità d’Habitatge de Barcelona (O-HB) i de la Fundació Hàbitat3, entre d’altres.