Societat

CADAQUÉS

L’Ajuntament comprarà la Casa Rahola per fer-hi un centre cultural

L’Ajuntament de Cadaqués comprarà la Casa Rahola, també coneguda com “Ses Madrilenyes”, per fer-hi una biblioteca pública i un centre cultural i artístic per promoure la cultura comunitària. L’Ajuntament ha encarregat un peritatge oficial que ha valorat la casa en 2.478.600,00 euros. La base del finançament d’aquesta adquisició constarà d’un préstec de dos milions d’euros. La resta es pagarà amb fons propis del mateix consistori. El plec de clàusules per a l’adquisició de l’immoble es portarà a aprovació en el ple del dijous 8 d’agost.

El consistori ha realitzat recentment un procés participatiu sobre el nou planejament urbanístic (POUM) en curs. Aproximadament un 10% de la població de Cadaqués hi ha participat, reclamant de manera recurrent una biblioteca que pugui funcionar com a centre cultural. Una de les propostes dels ciutadans per tal d’habilitar un espai per aquesta finalitat ha estat la Casa Rahola, que l’Ajuntament veu ideal per poder satisfer aquestes reivindicacions, que també han posat un fort èmfasi en la importància de l’educació artística dels infants de Cadaqués i en la necessitat d’invertir en cultura i, especialment, en la preservació de la memòria local.

Actualment, Cadaqués no disposa en propietat d’instal·lacions o equipaments on hi pugui haver, correctament i segons la normativa, un servei públic de biblioteca i centre cultural i artístic.

El govern municipal es considera que l’adquisició d’aquesta finca és “una oportunitat excepcional”. Aspectes com el seu elevat valor arquitectònic i cultural, la seva ubicació cèntrica i connexa respecte d’altres instal·lacions de titularitat municipal com, entre d’altres, la llar d’infants o l’Art i Joia i el seu fàcil accés, fan que sigui un immoble idoni per a les finalitats preteses.

Un element patrimonial

La Casa Rahola forma part del Catàleg del Patrimoni Català i està inclosa en el Pla Especial del Conjunt Històric de Cadaqués i el seu entorn de protecció. És d’estil neoclàssic internacional i va ser construïda a finals del segle XIX. Disposa d’una superfície de 1.093 m², inclou un habitatge unifamiliar adossat de 630 m², distribuïts en dues plantes, soterrani i un porxo amb accés directe al jardí. La ubicació de la finca al carrer Vigilant, al nucli antic on ja es troben diversos equipaments municipals, la converteix en una oportunitat històrica per al municipi. A prop es troben l’Art i Joia, un petit teatre, l’escola de música, el casal d’avis i l’edifici de la Fundació Marmessoria del general Escofet, on hi ha la llar d’infants municipal. A més, l’edifici és a pocs metres de l’escola

Pia Serinyana, alcaldessa de Cadaqués, considera que aquesta és una “oportunitat històrica”. “Aquesta casa estava en venda fa anys, però per un preu molt més alt –un milió d’euros més del que pagarà el consistori– i fa temps que l’hi anàvem al darrere. L’Ajuntament de Cadaqués no està endeutat, té una situació financera molt bona i és per això que hem pensat que és l’oportunitat per poder-la comprar”, afegeix. L’alcaldessa assegura que d’aquesta manera es dona compliment a un dels objectius de l’equip de govern, que era poder dotar el poble d’un centre cívic i d’una biblioteca: “Pensem que aquesta casa, pels metres quadrats que té, pel lloc on està, per accessibilitat i pel que representa patrimonialment, és el lloc ideal. A més, volem pacificar l’eix de la riera i arreglar-lo i això ens ho permetrà, ja que obrim la riera amb aquest pati on hi podrem fer una plaça pública. D’altra banda, hi ha una connexió amb l’Art i Joia, així com el que havia estat el garatge on Dalí guardava el seu cotxe, que és just al costat. També hi ha la Marmessoria. Són quatre edificis emblemàtics i d’ús públic que quedaran integrats”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bové evita el cessament i manté la presidència de la DO Terra Alta

GANDESA
societat

Colau confirma que marxa i anuncia que els comuns faran oposició

barcelona

Acusats pel cas del parc Central de Tarragona del 1994 demanen el primer dia del judici que s’anul·li

TARRAGONA
societat

Acusacions de frau i d’estafa contra l’organització de la Copa Amèrica

Barcelona

Mor atropellada pel tren una menor en un pas a nivell

MONTCADA i REIXAC
Societat

Mor Joan Carles Grau, director tècnic de Mútua Elèctrica de Sant Julià de Lòria

Nova app per apropar la informació municipal als ciutadans

SANTA CRISTINA D’ARO

Bicicletes elèctriques al port per al desplaçament dels treballadors

TARRAGONA

Enllestida la reforma de la passera de l’estació dels FGC a Les Fonts

TERRASSA