Societat

Societat

Vacances per als avis i els seus cuidadors

La Diputació de Barcelona gestiona aquest estiu 122 places residencials per facilitar la conciliació a les famílies amb persones grans o persones amb discapacitat intel·lectual. Són places dels Serveis Residencials d’Estades Temporals i Respir, ubicats al Recinte Mundet. Allà la Diputació de Barcelona ofereix un espai de relació i d’activitats d’estimulació especialment dissenyades per a les persones usuàries. A la vegada, s’ajuda a millorar la qualitat de vida de les famílies cuidadores proporcionant-los un temps de descans. Els programes residencials van dirigits, per una banda, a persones més grans de 65 anys amb un determinat grau de dependència. El servei, ubicat a l’equipament del Pavelló Nord del Recinte Mundet, proporciona en aquest cas 90 places d’estades que van dels quinze dies fins als dos mesos a l’any, i el 2023 va donar cabuda a un total de 927 persones usuàries. El perfil majoritari de les persones que fan ús d’aquest servei és el d’una persona de 86 anys, amb dependència física moderada, amb deteriorament cognitiu moderat-greu i amb 35 dies de mitjana d’estada. Quant a la persona cuidadora, el perfil és el d’una dona de 60 anys, filla de la persona usuària i única cuidadora.

Ara el Pavelló Nord es troba en un procés de reforma per ampliar les instal·lacions i el servei a les persones grans. Amb una inversió de més de 19,4 milions d’euros, les obres de rehabilitació inclouen actuacions que serviran per millorar l’eficiència energètica, la confortabilitat, l’accessibilitat i les condicions de treball. Un cop finalitzin, el març del 2026, l’equipament oferirà 240 places.

D’altra banda, el Respir residencial per a persones amb discapacitat intel·lectual disposa de 32 places amb estades temporals des de tres dies fins a dos mesos a l’any, i el 2023 va acollir un total de 1.474 persones usuàries. El perfil majoritari de les persones que fan ús d’aquest servei és el d’una persona de 33 anys, amb un 79% de discapacitat, amb discapacitat intel·lectual amb trastorn de conducta moderat i sis dies de mitjana d’estada. El perfil de la persona cuidadora en aquest cas també és una dona, de 61 anys, mare de la persona usuària i que en té cura amb un altre cuidador.

La Diputació també posa a disposició dels municipis de la demarcació (excepte Barcelona ciutat) el Servei d’Atenció d’Urgències a la Vellesa. Són estades residencials per tal de donar un acolliment temporal a persones de més de 60 anys que es trobin en una situació d’abandonament, indefensió o desemparament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia