Societat

La nova convocatòria d’Acció Social en l’Àmbit Rural impulsarà iniciatives que abordin el repte demogràfic i la despoblació

Espanya és el país amb més zones despoblades d’Europa, segons l’Oficina Europea d’Estadística (Eurostat)

Paradoxalment, també és un dels cinc països de la Unió Europea més poblats, juntament amb Alemanya, França, Itàlia i Polònia

La Fundació La Caixa presenta la nova convocatòria Acció Social en l’Àmbit Rural: abordar el repte demogràfic per frenar el despoblament, l’objectiu de la qual és impulsar iniciatives d’acció social en l’àmbit rural per abordar la despoblació de les àrees rurals i els seus efectes, l’anomenat repte demogràfic. Promoure la igualtat d’oportunitats, la millora de la qualitat de vida i la inclusió social de les persones en l’entorn rural és un dels objectius principals, i per això es donarà prioritat a estratègies que es desenvolupin a mitjà i llarg termini, i també a dinàmiques de cooperació i creació de sinergies en l’àmbit rural que posin al centre les persones.

La convocatòria vol contribuir a frenar la despoblació i promoure el manteniment i la revitalització dels ecosistemes institucionals i socials del medi rural donant suport a iniciatives d’àmbit local que abordin la complexitat i la multidimensionalitat d’aquestes àrees. Es prioritzaran:

Accions que prevegin l’apoderament dels joves i les dones que desenvolupen un paper fonamental davant aquest repte demogràfic.

Projectes transformadors adreçats a potenciar el valor social, econòmic i cultural dels recursos del territori.

Iniciatives que tinguin la inclusió digital com a element transversal.

En aquesta convocatòria hi tenen cabuda, entre altres iniciatives, projectes que s’emmarquin en els àmbits següents: inserció sociolaboral i suport a l’emprenedoria, pobresa i inclusió social, acompanyament per a la salut i el benestar, i participació comunitària i cohesió social.

“A través de la nova convocatòria Acció Social en l’Àmbit Rural volem impulsar iniciatives que avancin cap a la construcció d’una societat més justa, inclusiva, equitativa i solidària en l’àmbit rural, entenent la complexitat i la multidimensionalitat d’aquests territoris”, ha declarat el subdirector general de la Fundació La Caixa, Marc Simón. I hi ha afegit: “El context actual exigeix mesures que fomentin la cohesió social i la col·laboració entre agents de l’entorn rural, i a la Fundació La Caixa volem acompanyar aquelles entitats que contribueixin a frenar la despoblació i millorin la qualitat de vida i les condicions socioeconòmiques dels seus habitants, posant en el centre les persones, especialment dones i joves que tenen un paper clau en la consecució d’aquests objectius.”

La convocatòria inclou una dotació de fins a 100.000 euros per a cada ubicació, arribant a un total de fins a 6,7 milions per al conjunt del país.

Les 67 zones d’actuació

Per abordar les complexes i variades dimensions de la vulnerabilitat en el medi rural, és essencial aconseguir treballar de manera conjunta, coordinada i en xarxa amb el conjunt d’agents del territori, complementar-se i teixir aliances significatives que promoguin un impacte transformador i l’enfortiment comunitari.

La convocatòria s’adreça a 67 zones d’actuació distribuïdes per les 17 comunitats autònomes i organitzades a l’entorn d’un municipi funcional on es concentren serveis i activitats econòmiques. La selecció d’aquestes zones d’actuació, alineada amb els objectius del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, s’ha dut a terme per mitjà d’un conjunt de criteris quantitatius a les zones afectades per la despoblació (és a dir, que han perdut població els últims 10 anys) i que tenen una densitat de població inferior a 100 hab./km².



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

L’Ajuntament fomentarà la salut i la mobilitat sostenible en la Sea Otter

GIRONA

Reparen el passadís i el vestíbul d’entrada de l’Escola Montjuïc

GIRONA

Parc Tramuntana vol impulsar la col·laboració amb els empresaris gironins

Girona

La Cambra de la Propietat defensa els contractes d’habitatge de temporada

GIRONA
Societat

Troben a Cervera una nova espècie de planta fòssil de la família de la vinya

Cervera
medi ambient

Argentona vol reduir a la meitat la població de coloms

Argentona

Drets Socials demana “col·laboració” a l’Ajuntament de Foixà

foixà
turisme

Els paradors de Ponent, l’Alt Pirineu i Aran rebran una inversió de 18 milions durant els pròxims tres anys

LLEIDA
MEDI AMBIENT

Stop Creuers demana un compromís “ferm” a l’Ajuntament de Barcelona per reduir els creueristes

barcelona