Societat

Societat

Els Bombers auguren un augment de rescats per la bona temporada de bolets

Els Bombers de la Generalitat preveuen un augment de rescats de boletaires aquesta tardor coincidint amb una temporada de bolets que segons els micòlegs serà superior a la dels darrers cinc anys. Francesc Martínez, oficial del Grup d’Actuacions Especials (GRAE), ha demanat precaució i que la ciutadania vagi al bosc “en condicions correctes”. Això vol dir consultar quin temps farà abans de sortir de casa, dur roba i calçat adequat, un mapa, provisions i resseguir els camins.

Tot plegat després que la setmana passada el cos auxiliés cinc buscadors de bolets, un dels quals va morir en patir un cop al cap. Des de 2011 el govern ha reclamat el pagament d’onze rescats en el medi natural considerats imprudents —només un afecta un boletaire— i se n’han cobrat set.

La temporada de bolets ja ha arrencat i des de fa algunes setmanes n’han començat a aparèixer en algunes zones del territori com el Ripollès, el nord del Berguedà, la Cerdanya, la Val d’Aran o l’Alt Urgell. Es tracta de comarques on va ploure amb intensitat durant l’agost i principis de setembre i que ja han atret els primers boletaires, alguns més experts i d’altres menys, que cistell en mà recorren els boscos per cercar rovellons, camagrocs o llenegues, entre d’altres.

En declaracions a l’ACN, els Bombers han assegurat que aquest escenari comportarà que aquesta tardor hi pugui haver un augment significatiu dels rescats de boletaires en el medi natural. “Si la temporada de bolets és bona hi ha més persones que surten a la muntanya a collir-ne, i això es tradueix en més serveis relacionats amb aquest aspecte”, ha assenyalat Martínez, que ha recordat que “el perfil del boletaire no és el mateix que el de les persones habituades a fer excursions per la muntanya o el bosc”.

En aquest sentit, ha recordat que cal una “preparació prèvia” abans de sortir de casa: “De vegades ens trobem que els boletaires fugen dels camins, no saben ben bé per quina zona aniran ni ho expliquen, i si desapareixen, tampoc tens idea d’on han deixat el cotxe.”

El membre del GRAE ha assegurat que des de la pandèmia s’ha registrat un increment significatiu de persones que van al bosc i a la muntanya, i per tant, han augmentat les imprudències.

L’any 2019 el GRAE va fer 1.440 rescats al medi natural; el 2023, 1.921; i fins el 31 d’agost d’aquest 2024 se n’han registrat 1.172. En total, entre 2019 i 2024 se n’han comptabilitzat 6.364. El mes de més activitat és l’agost.

En els darrers anys han crescut molt els accidents i avisos relacionats amb sortides en bicicleta de muntanya. També s’han incrementat els que estan vinculats amb activitats recreatives aèries com volar en parapent o ala delta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia