La 17a edició de la Catosfera abordarà “el costat fosc” de la Intel·ligència Artificial
La Catosfera arriba aquesta tardor a la 17a edició amb més programació que mai i aglutinant fins a tres iniciatives digitals que se sumen a la pròpia programació: Futur Fest, SEO Day i la Festa de l’Open Source. Avui, la tinenta d’alcaldia i regidora de Llengua Catalana i de Servei a les Persones i Convivència de l’Ajuntament de Girona, Núria Riquelme i Zurita, i el director de la Catosfera, Joan Camp, han presentat en roda de premsa a Girona la programació.
“Sabem que si volem que el català continuï sent una llengua viva ha de tenir un lloc destacat en els entorns digitals. La Catosfera ha estat clau per posar de manifest que el català té un espai, una veu pròpia, a Internet i a les xarxes socials. Per això és un orgull que es faci a la nostra ciutat”, ha afirmat la tinenta d’alcaldia Núria Riquelme i Zurita.
"És l'edició amb el programa més ampli en els disset anys que portem de Catosfera i ho fem participant amb les entitats de Girona. L'objectiu és, cada any, ampliar aliances amb el teixit de la ciutat", ha destacat el director Joan Camp.
La Catosfera és el punt de trobada de la Internet catalana i se celebrarà els propers 17, 18 i 19 d’octubre. Tindrà la seu a l’auditori de l’Espai Fundació La Caixa i es duran a terme algunes activitats en altres ubicacions de la ciutat de Girona. L’objectiu d’aquest esdeveniment, organitzat per l’Associació Catosfera amb el suport principal de l’Ajuntament de Girona, és convertir durant 3 dies Girona en la capital digital de Catalunya. L'accés a totes les activitats és lliure i gratuït. Al llarg del les jornades hi haurà activitats de tot tipus i pensades per a tots els públics relacionades amb les tendències digitals i la Internet catalana: des d’activitats educatives experimentals per a públic adolescent fins a altres activitats vivencials pensades per a públic jove; tècniques dirigides a un públic especialitzat, i pedagògiques i informatives per a un públic general.
Pel que fa als temes que es tractaran, el 2024 ha estat un any molt marcat per la intel·ligència artificial (IA) i des de la Catosfera no s'ha perdut de vista aquesta realitat. L’any passat, quan aquesta eina, la IA, va emergir públicament al mercat i va adquirir un ús popular, la Catosfera va explorar-ne les potencialitats. Enguany, en canvi, posa el focus en el costat fosc d’aquesta tecnologia amb una taula de debat sobre els riscos i els perills, i l’anàlisi de possibles solucions, amb Mariola Dinarès, Lluís Nacenta, Maria Viader i Albert Sabater.
Paral·lelament, un dels grans debats que oferirà la Catosfera aquesta edició està relacionat amb l’ús de les xarxes socials i l’alimentació i es portarà a terme sota la pregunta: “Les xarxes socials decideixen què mengem?”. En aquest debat hi participaran cuiners que utilitzen les xarxes per a la seva projecció professional, com Ada Parellada, Arnau París i Jacint Carafí (Cintet). L’acte estarà conduït conduïts pel periodista Abraham Orriols.
Per al públic adolescent es plantegen tallers per estar al dia de tendències amb l’influenciador Albert Roig; per aprendre a tenir millors hàbits digitals amb la periodista i comunicadora Mariola Dinarès, i, fins i tot, podran assistir a un bateig de programació amb mòbil per a la creació d’una animació interactiva a càrrec del col·lectiu ENGINY-era, o descobrir què són les tecnologies creatives a través de l’Escola Universitària de les Arts (ERAM) de Girona.