Societat

Manresa activa un pla per frenar la “regressió” del català i fomentar-ne l’ús

El Pla Estratègic per a la Llengua Catalana presentat avui per l’Ajuntament de Manresa té com a objectiu fomentar-ne l’ús social a la ciutat i també garantir-ne l’ús a l’administració local. L’alcalde de la ciutat, Marc Aloy, sosté que s’han de “redoblar tots els esforços per preservar la llengua, perquè és una gran eina de cohesió social”. El pla, assegura, neix per “fer front a la situació regressiva” de la llengua pròpia del país i disposa de diferents línies d’actuació.

Entre d’altres mesures, es crearà una bústia ciutadana per recollir dubtes, suggeriments i queixes en relació al català, es faran companyes de conscienciació i s’impulsaran accions per assegurar que la retolació es faci d’acord a la normativa vigent.

També es crearà una Taula Social per a la llengua catalana que aglutinarà agents socials, econòmics i culturals de la ciutat i la comarca amb l’objectiu de facilitar el diàleg i dotar de transversalitat les polítiques públiques de foment de la llengua.

Al mateix temps, el pla també preveu impulsar l’empoderament lingüístic i l’ampliació de la comunitat de catalanoparlants a través d’accions formatives i lúdiques a les biblioteques de barri. S’hi sumaran programacions culturals, acadèmiques i socials dirigides a entitats esportives, educatives, de lleure, empresarials i sindicals.

A Manresa, un 60% de la població té la llengua catalana com a llengua inicial en una conversa, segons la darrera enquesta d’usos lingüístics de la Generalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.