Societat

SOCIETAT

Barcelona acull la Cimera Fam Zero

La trobada d’experts se centrarà en aquesta edició en tres eixos clau: canvi climàtic i agricultura, prevenció de pèrdues i malbaratament alimentari, i cultura gastronòmica i culinària

La V Cimera Mundial de les Regions sobre Seguretat i Sobirania Alimentària, la Cimera Fam Zero, se celebrarà entre demà dimecres i divendres a Barcelona, amb la presència d’experts mundials en aquesta matèria. Entre els ponents de les diferents sessions, destaca la directora de la Divisió de Sistemes Agroalimentaris i Seguretat Alimentària de la FAO, Corinna Hawkes, que intervindrà en la conferència inaugural “L’ODS Fam zero, com estem i cap a on anem?”, i la participació d’els experts de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), com la responsable del programa de Nutrició animal, Maria Devant, i el responsable del programa de Fructicultura de l’IRTA, Joan Bonany, que parlaran sobre producció alimentària sostenible. Per la seva banda, el director del programa Ús eficient d’aigua, Jaume Casadesús, tractarà sobre l’agricultura davant dels escenaris d’escassetat d’aigua.

També destaca la participació de Carolyn Steel, autora de llibres i divulgadora sobre aliments i ciutats, que realitzarà una ponència sobre “Com els aliments poden salvar al món”. Finalment, la cimera també comptarà amb la presència dels gastrònoms Maria Nicolau i Charlie Koffi.

Aquesta trobada d’experts, impulsada cada cos anys per governs regionals per compartir estratègies i experiències, se centrarà en tres eixos clau: canvi climàtic i agricultura, prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari, i cultura gastronòmica i culinària.

Segons dades de les Nacions Unides, el 2022 prop d’un 9,2% de la població mundial va haver de fer front a la fam crònica, l’equivalent a uns 735 milions de persones. A més, un 30% de la població mundial, és a dir, 2.400 milions de persones, van patir inseguretat alimentària greu o moderada i no van tenir accés a una alimentació adequada. Malgrat els esforços arreu del món, es calcula que aquell mateix any 45 milions d’infants menors de 5 anys van patir emaciació, 148 milions van patir retard en el creixement i 37 milions van tenir sobrepès. El nombre de persones que pateixen fam i inseguretat alimentària no ha deixat d’augmentar des de 2015, i la pandèmia, els conflictes, el canvi climàtic i les creixents desigualtats han agreujat la situació.

A mig camí del termini per assolir els objectius de l’Agenda 2030, és imprescindible prendre mesures decidides, coordinades i urgents, i accelerar la implementació de solucions que abordin les desigualtats, transformin els sistemes alimentaris, inverteixin en pràctiques agrícoles sostenibles i redueixin els efectes dels conflictes en la seguretat alimentària i la nutrició a escala global. Aquest any 2024, el Fòrum Polític d’Alt Nivell sobre desenvolupament sostenible i la Cimera del Futur representaran una nova oportunitat per accelerar els esforços per complir els compromisos internacionals i adoptar mesures per fer front als reptes que segueixen presents. Al Fòrum Polític d’Alt Nivell, sota el lema “Reforçar l’Agenda 2030 i erradicar la pobresa en temps de crisis múltiples”, la Fam zero serà un dels Objectius de desenvolupament sostenible escollits per revisar en profunditat, conjuntament amb els objectius de Fi de la pobresa, Acció climàtica, Pau, justícia i institucions sòlides i Aliança pels objectius.

En el context actual, els governs regionals són aliats clau en la missió d’assolir la fam zero, ja que estan més a prop de la ciutadania i estan millor posicionats per identificar i combatre les causes fonamentals de la fam, així com per implementar solucions efectives per garantir el dret a una alimentació nutritiva, suficient, segura i assequible per a les seves comunitats. Cada dos anys, els governs regionals de diversos continents es reuneixen per debatre, intercanviar i compartir coneixements i solucions sobre com posar fi a la fam, assolir la seguretat alimentària i millorar la nutrició de les seves comunitats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.