Societat

CaixaBank reforça el compromís amb l’educació financera

L’entitat compta amb un Pla de Cultura Financera propi que s’emmarca en l’eix social del Pla de Banca Sostenible, que comprèn iniciatives dirigides a diferents públics

El ferm compromís de CaixaBank amb l’educació i la cultura financera s’ha vist reforçat en l’últim any, amb un increment de les accions i activitats que s’impulsen des de diferents àrees de l’entitat, en el marc d’una aposta que és transversal en tot el grup.

L’entitat compta amb el seu propi Pla de Cultura Financera, en el marc de l’eix social del Pla de Banca Sostenible, que comprèn iniciatives dirigides a diferents tipus de públics. En el conjunt del 2023, més de 145.000 persones van assistir a conferències, cursos, tallers i sessions de formació organitzats per CaixaBank, i els seus continguts digitals van superar els 48 milions de visualitzacions.

L’entitat desenvolupa tres tipus d’accions: conscienciació, formació i creació de coneixement. CaixaBank busca contribuir a la millora dels coneixements sobre conceptes econòmics i financers rellevants per a la presa de decisions del dia a dia de clients, accionistes, col·lectius vulnerables i de la societat.

Diversitat de programes i accions

Entre les iniciatives de CaixaBank hi ha els programes Balanç positiu i Molt per fer, amb contingut divulgatiu i de conscienciació sobre finances difosos a través de diferents mitjans digitals, o les accions dutes a terme per la xarxa de Voluntariat CaixaBank.

Per als accionistes de l’entitat, s’impulsa el programa Aula de formació sobre economia i finances per dotar aquest col·lectiu dels coneixements necessaris per prendre les seves decisions d’inversió de forma més fonamentada. Des del seu llançament el 2010, el programa ha incrementat el seu contingut i els canals utilitzats per a la seva divulgació, potenciant els recursos online.

Aquesta aposta per l’educació financera per als accionistes de CaixaBank, es materialitza en diferents formats. En el que va de 2024 s’han realitzat quatre cursos presencials (amb més de 230 assistents) i vuit webinars (amb més de 5.500 assistents) i s’han publicat diversos recursos per a la formació a distància, com el nou podcast o els 18 capítols emesos de Formació sobre Rodes.

A través de CaixaBank Research, el servei d’estudis del banc, es promou el coneixement mitjançant la recerca i l’anàlisi econòmica, i es contribueix al debat públic i a la difusió de l’economia en la societat. Mitjançant les conferències dels seus economistes i més d’un miler d’articles publicats el 2023, estimula el debat i l’intercanvi d’experiències entre tots els sectors de la societat i afavoreix la divulgació dels grans temes de l’entorn socioeconòmic del nostre temps, i els situa a l’abast del nombre més gran de persones i empreses possibles. També col·labora amb organismes i universitats en projectes de recerca i divulgació econòmica; i a través del podcast Economia Exprés, disponible a les principals plataformes, explica i acosta l’actualitat econòmica als nous públics.

Voluntariat CaixaBank

La xarxa de Voluntariat CaixaBank continua reforçant també el seu paper en matèria d’educació financera i ha impartit en el primer semestre de l’any més de 2.400 tallers sobre el tema a més de 53.000 persones en situació de vulnerabilitat.

L’objectiu de les sessions, que s’han realitzat tant de forma presencial com online, és contribuir a que els beneficiaris siguin conscients de la importància de l’estalvi, sàpiguen gestionar els ingressos i despeses, i puguin millorar la seva economia personal.

El programa d’educació financera de Voluntariat CaixaBank s’estructura en tres àrees, segons les característiques dels beneficiaris i amb materials dissenyats específicament per als diferents perfils: adults en risc d’exclusió social, persones amb discapacitat intel·lectual i joves. En tots els casos s’utilitza material adaptat a cada classe d’alumne.

Entre gener i juny de 2024, els voluntaris han impartit més de 310 tallers entre adults i persones amb discapacitat intel·lectual; i han ofert gairebé 2.000 sessions a joves de 4t d’ESO. A més, han realitzat més de 100 xerrades d’educació financera per a gent gran.

Les sessions, d’entre una i dues hores, s’han realitzat en col·laboració amb més de 700 entitats i centres educatius de tota Espanya, i hi han participat més de 540 voluntaris amb coneixements tècnics en economia i finances personals.

Els participants en la iniciativa poden aprendre, de manera propera i senzilla, conceptes bàsics sobre educació financera, així com adquirir eines i pautes bàsiques perquè els beneficiaris aprenguin a gestionar el seu pressupost.

Continguts per a joves i sèniors

En el marc del compromís de l’entitat amb el col·lectiu sènior, s’impulsen sessions formatives que inclouen continguts relacionats amb l’ús de WhatsApp, Bizum o seguretat informàtica, entre altres. El 2023, aquestes sessions van comptar amb la presència de més de 15.500 assistents. A això s’uneixen xerrades divulgatives d’educació financera a les quals van assistir més de 1.300 majors.

Mentre, Imagin, la plataforma de serveis digitals i estil de vida impulsada per CaixaBank, compta amb ImaginAcademy, el seu programa de continguts digitals per promoure els coneixements sobre finances i gestió econòmica. Mitjançant els canals digitals, Imagin difon píndoles formatives sobre termes i conceptes financers, mètodes i eines de gestió de l’economia, i informació pràctica per al dia a dia i els projectes de futur dels joves. El perfil de TikTok d’Imagin s’ha convertit en el canal principal mitjançant el qual es difonen aquest tipus de continguts d’educació financera per a joves. En un any ImaginAcademy ha superat els 57 milions de visualitzacions a TikTok i ha promogut més de mig milió d’interaccions.

D’altra banda, CaixaBank està adherida al Programa Funcas de Estímulo de la Educación Financiera per impulsar el desenvolupament d’activitats de promoció de la cultura financera dels espanyols.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia