Societat
La bici elèctrica es consolida com atractiu turístic al Pirineu fora de la temporada de neu
Creixen els usuaris atrets per la facilitat de superar desnivells amb facilitat mentre augmenta l’oferta de recorreguts
L’ús de bicicletes elèctriques (eBikes) s’estén al Pirineu. S’estan consolidant com una alternativa potent per complementar el turisme de neu. De fet, molts dels usuaris són esquiadors que mentre esperen la neu, aprofiten per anar a la muntanya a practicar aquest esport. En aquest context, el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida ha engegat un programa de suport per oferir 85 carregadors elèctrics a 49 municipis de la demarcació i fomentar així l’ebike. L’oferta de bicis elèctriques es pot trobar a estacions d’esquí com les de Ferrocarrils de la Generalitat, però també a l’altra banda dels Pirineus, en regions com l’Ariège o l’Aude, a França, per on passa la ruta transpirinenca que va de l’Atlàntic al Mediterrani. Segons explica a l’ACN el director del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Juan Antonio Serrano, és “evident” que hi ha un abans i un després de la fabricació de bicicletes elèctriques i que això s’ha notat a la demarcació de Lleida. Es veu com una “oportunitat”, que ha anat en creixement en els darrers 8 o 10 anys, que pot beneficiar el turisme i per això des de les oficines de Ponent i l’Alt Pirineu i Aran s’està potenciant. En aquesta línia, el Patronat ha posat en marxa un projecte per donar suport als municipis que volen promocionar aquest model de turisme amb ajudes per instal·lar carregadors per a eBikes. En concret, se n’han previst 85 a 49 municipis del conjunt de la demarcació amb una inversió aproximada d’uns 260.000 euros. Els primers carregadors s’entregaran a principis d’any als municipis que els han sol·licitat i l’objectiu és que per Setmana Santa de 2025 ja estiguin pràcticament tots en funcionament. N’hi haurà tant a municipis de muntanya com de la plana. També hi ha oferta relacionada amb les estacions d’esquí quan no hi ha neu. El director del Patronat destaca que aprofitar aquest tipus d’activitats “enriqueixen les comarques” i la pròpia estació, ja que es dona a conèixer.
L’afició per les bicicletes elèctriques també ha afavorit la proliferació de botigues per a llogar-ne. I es que la eBike té un cost econòmic important, que pot ser superior als 5.000 euros i per això molts usuaris opten per llogar-la. Al Pirineu moltes botigues que a l’hivern es dediquen al lloguer d’esquís quan marxa la neu canvien l’estoc i es dediquen a llogar bicicletes elèctriques ja que el perfil de client és molt similar i això els permet estar operatius tot l’any.
Al Pirineu francès l’oferta de la bicicleta elèctrica també fa temps que està consolidada i cada cop són més els aficionats que s’hi adrecen per compaginar la pràctica d’aquest esport amb les vistes i el patrimoni natural de les muntanyes. Un dels punts on s’està apostant més és a la regió de l’Ariège i en concret a l’entorn de les pistes d’esquí nòrdic de Le Petit Plateau, al municipi de Les Cabannes, prop de Aux-les-Thermes.