societat
Les xarxes de Santa Pau, Ripoll, l’Escala i Olot perden més d’un 35% d’aigua per fuites
Santa Pau, Ripoll, l’Escala i Olot perden més d’un 35% de l’aigua que entra a la xarxa a causa de fuites, trencament de canonades, desbordaments de dipòsits i similars, segons dades de les auditories hidràuliques que els municipis han presentat i que han recopilat l’agència ACN. En concret, Santa Pau –que no estava obligat a fer auditoria– en perd un 47,1%; Ripoll, un 44,8%; L’Escala, un 39,2%, i Olot, un 35,2%. En les dades tramitades a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), l’organisme que ha determinat uns indicadors per estandaritzar les autoritories, també destaquen per sobre del 25% de pèrdua per fuites els casos de Llançà (33,9%), Roses (29,7%), Begur (27%) i la Bisbal (26,7%). Tot i que les auditories municipals són obligatòries per les entitats subministradores d’aigua en serveis amb més de 5.000 abonats, hi ha dos municipis gironins que al març passat encara no les havien presentat. Són Banyoles i Torroella de Montgrí.
En global, dels 21 municipis gironins que havien presentat xifres en 13 (el 62% del total) es perdia més del 20% d’aigua en fuites i problemes amb les canonades. Així, a més dels casos ja esmentats, hi ha Santa Cristina d’Aro (24,7%), Palafrugell (21,9%), Castell-Platja d’Aro (21,9%), Lloret de Mar (21,6%) i Santa Coloma de Farners (21%).
Per sota del 10%
Al costat contrari, les dades facilitades a l’ACA, indiquen que els municipis gironins que menys aigua perdien per aquestes causes –per sota 10%– són Blanes (9,7%) i Palamós-Montras (7,5%).
Pel que fa a la xarxa de Girona i Salt, tot i que perd només un 11,3% de l’aigua per fuites i problemes de canonades, és la xarxa que més aigua perd per altres causes, un 9,5%, i per tant la pèrdua total és del 20,8%. La resta de municipis gironins només perden al voltant d’un 2-4% en altres causes.
La resta de municipis gironins que han presentat auditories es mouen entre el 10’% i el 15 % d’aigua perduda en fuites i problemes de canonades. Són Figueres (19,6%), Sant Feliu de Guíxols (19,2%), Castelló d’Empúries (19%), Puigcerdà (17%) i Tossa de Mar (15%).
El cas de l’Escala
L’ACN es fixa en el cas de l’Escala, on dels 2,3 milions de metres cúbics d’aigua que hi entren, quasi un milió són pèrdues, la gran majoria dels quals per fuites i problemes amb les canonades (39,2%).
L’Escala s’abasteix de quatre pous actius i un cinquè en reserva. A principis d’any, es va adjudicar el que anomenen “contracte pont” amb Agbar per gestionar el servei a l’espera que es construeixi una estació de tractament d’aigua potable. Aquest contracte preveu una inversió d’entre 150.000 i 200.000 euros en actuacions de millora, a banda d’una subvenció de 150.000 euros de l’ACA. “Aquests diners aniran, bàsicament, a sectoritzar perquè és importantíssim detectar en quines zones tenim més pèrdues abans d’actuar”, remarca l’alcalde, Josep Bofill, que aclareix que des del 2022 –que és de quan són les dades auditades– ja s’han fet actuacions “puntuals” i s’ha aconseguit “millorar” entre dos i tres punts percentuals: “A dia d’avui estem al voltant del 37%”, explica.
L’Escala espera situar-se en un termini “relativament curt” a l’entorn de la mitjana de Catalunya, amb entre un 15 i un 20% de pèrdues.