Societat

societat

Daron Acemoglu, Simon Johnson i James A. Robinson, premis Nobel d’Economia 2024

L’acadèmia sueca premia els tres economistes pels seus estudis sobre el paper de les institucions en la prosperitat dels països

El Premi Nobel d’Eco­no­mia d’aquest any ha estat per Daron Ace­mo­glu, Simon John­son i James A. Robin­son “pels seus estu­dis sobre com es for­men les ins­ti­tu­ci­ons i com afec­ten la pros­pe­ri­tat”. L’acadèmia sueca ha vol­gut reconèixer el tre­ball d’aquests tres eco­no­mis­tes que han pro­por­ci­o­nat una expli­cació de per què alguns països són rics i altres pobres. Des­taca que els tre­balls de Daron Ace­mo­glu i Simon John­son, pro­fes­sors del Mas­sac­hu­setts Ins­ti­tute of Tech­no­logy (MIT), i James Robin­son de la Uni­ver­si­tat de Chi­cago han aju­dat a com­pren­dre per què les soci­e­tats amb un estat de dret fràgil i ins­ti­tu­ci­ons que explo­ten la població no gene­ren crei­xe­ment ni can­vis posi­tius. En aquest sen­tit, una de les expli­ca­ci­ons que hi tro­ben els guar­do­nats “són les ins­ti­tu­ci­ons soci­als que es van intro­duir durant la colo­nit­zació”.

Amb els seus estu­dis han demos­trat que la cre­ació d’ins­ti­tu­ci­ons inclu­si­ves ha gene­rat riquesa men­tre que les ins­ti­tu­ci­ons extrac­ti­ves, encara que pro­du­ei­xen guanys a curt ter­mini per als qui tenen el poder, no millo­ren la situ­ació gene­ral de la població. No obs­tant això, també demos­tren que el canvi és pos­si­ble i que es poden for­mar noves ins­ti­tu­ci­ons. En algu­nes cir­cumstàncies, un país pot alli­be­rar-se de les seves ins­ti­tu­ci­ons here­ta­des per esta­blir la democràcia i l’estat de dret. A llarg ter­mini, aquests can­vis també con­du­ei­xen a una reducció de la pobresa.

Daron Ace­mo­glu, informa Efe, va néixer a Istan­bul el 196, és de pares arme­nis i pro­fes­sor al Mas­sac­hu­setts Ins­ti­tute of Tech­no­logy (MIT). Ha cen­trat la seva car­rera en l’estudi de les ins­ti­tu­ci­ons polítiques i econòmiques i el seu paper en el desen­vo­lu­pa­ment econòmic. Simon John­son, va néixer a She­fi­eld (Regne Unit) és també pro­fes­sor del MIT i entre el 2007 i el 2008 va ser cap del Fons Mone­tari Inter­na­ci­o­nal (FMI). Simon, que el 2011 va cau­sar polèmica en qua­li­fi­car l’ales­ho­res pre­si­dent del Deutsche Bank, Josef Acker­mann, com el ban­quer més perillós del món, ha tre­ba­llat en temes de crei­xe­ment econòmic i esta­bi­li­tat finan­cera. Durant la crisi finan­cera, John­son va rebut­jar la tesi que la com­pra d’habi­tatge per part de per­so­nes amb pocs ingres­sos hagués estat un fac­tor fona­men­tal. Per ell, l’ori­gen de la crisi era en la des­re­gu­lació del sec­tor finan­cer, explica Efe.

El ter­cer guar­do­nat, James Robin­son, no és pro­fes­sor del MIT, sinó de la Uni­ver­si­tat de Chi­cago. La seva pri­mera tro­bada amb Ace­mo­glu va ser durant l’època en la qual van impar­tir clas­ses a la Lon­don School of Eco­no­mics de Lon­dres. Els dos van publi­car junts els lli­bres Orígens econòmics de la dic­ta­dura i la democràcia (2006), Per què fra­cas­sen els països (2012) i El pas­sadís estret (2019).

Per part de Robin­son hi ha hagut un espe­cial interès per l’Amèrica Lla­tina i l’Àfrica. He fet inves­ti­ga­ci­ons a Botswana, Xile, Colòmbia i la República Democràtica del Congo, entre altres països. Una clau del tre­ball dels tres guar­do­nats –tots naci­o­na­lit­zats als Estats Units ha estat el paper pre­pon­de­rant que tenen les ins­ti­tu­ci­ons en la gene­ració de riquesa i equi­tat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.