Els 10 campanars de Banyoles sonaran alhora per la Festa Major de Sant Martirià
Aquest any, el tradicional Repicament general de campanes que té lloc el divendres, vigília de la Festa Major de Sant Martirià, serà el més lluït dels darrers temps. Tots els 10 campanars de Banyoles repicaran alhora a 1/4 de vuit del vespre del divendres 18 d’octubre omplint la ciutat amb aquest so mil·lenari.
L’Ajuntament i l’Arxiprestat de Banyoles s’han coordinat per fer-ho possible en una iniciativa que vol posar en valor aquest patrimoni immaterial que és el so de les campanes.
Banyoles, tal i com es desprèn de la documentació elaborada pels historiadors, conserva 18 campanes, distribuïdes en 10 campanars, el so de les quals constitueix un dels elements més singulars del paisatge sonor de la ciutat pel seu alt valor patrimonial, històric, etnològic i musical. Aquests campanars són els de: Santa Maria dels Turers, Monestir de Sant Esteve, església de Sant Pere, església de la Sagrada Família, església de la Mare de Déu dels Desemparats de l’Asil, capella de la Clínica Salus Infirmorum , capella del Sagrat Cor de Jesús, capella de la Mare de Déu del Carme de les Mares Carmelites, església de la Mare de Déu del Remei de Guèmol i església de Sant Jaume de Puigpalter.
Aquests 10 campanars sonaran, doncs, alhora per primer cop en ocasió de la Festa Major. Alguns d’aquests campanars és molt poc habitual sentir-los sonar o simplement no sonen mai. En el cas de la campana de l’Església de la Sagrada Família, actual seu del Manípul de Manaies de Banyoles, la pròpia entitat, coincidint amb el seu 75è aniversari, ha hagut d’habilitar-la de nou expressament per a aquesta ocasió.
El regidor de Cultura i Patrimoni cultural i Festes de l’Ajuntament de Banyoles, Miquel Cuenca, ha destacat que “el so de les campanes és la banda sonora mil·lenària que ha acompanyat les vides dels banyolins durant tota la història de la ciutat i amb iniciatives com aquesta es pretén preservar-lo i difondre’l com un patrimoni únic.”. Per la seva banda, el regidor Albert Tubert, impulsor de la declaració del so de les campanes com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL), ha assegurat que “la Festa Major és una combinació de tradició i modernitat. El toc de campanes és una tradició ancestral que ens ha acompanyat des de temps molt reculats, com ho és el so inalterat de la campana de les hores de Santa Maria que marca el pas del temps dels banyolins des del 1569”. A més d’afegir que “el repicament general de campanes des de tots els campanars del terme fa que l’anunci de l’inici de la festa sigui més reeixit i a l’hora posa en valor aquesta tradició i aquest so tant nostrat”.
Es tocaran manualment les campanes a Sant Esteve, l’Asil, Sagrat Cor, El Remei, Carmelites, Sagrada Família i Puigpalter, mentre que a Turers, Sant Pere i la Clínica es farà toc automàtic. Al Monestir de Sant Esteve, actualment cedit a l’Ajuntament pel Bisbat i on es conserven les relíquies del patró Sant Martirià, i a l’església del Remei, es repicaran les campanes de manera tradicional.
Aquest repic anirà a càrrec de Gabriel Estragués i Sílvia Morera, dos alumnes banyolins de Escola de Campaners de la Vall d’en Bas Llorenç Llongarriu, la única del país.