Societat

SOCIETAT

Caldran 20.000 professionals més per fer front a l’envelliment del ’baby-boom’

Catalunya necessitarà 25.000 places més en residències per a persones grans i 20.000 professionals més en els propers deu anys per fer front a l’envelliment de la generació del baby-boom, segons un estudi de la Unión de Entidades amb col·laboració amb l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) i el Ministeri de Drets Socials. La presidenta de la patronal ACRA, Cinta Pascual, ha demanat més recursos i ha afirmat que la solució ha de ser regularitzar la situació dels professionals del sector i les persones que es fan càrrec de familiars dependents. A més, també reclamen l’homologació dels títols professionals.

Segons la patronal la falta de professionals és una conseqüència dels salaris baixos, les càrregues de treball, i les seqüeles físiques i mentals de l’etapa de la Covid-19, a més del desprestigi general del sector. La presidenta de la patronal ha demanat més finançament per poder “millorar la cobertura, els serveis i els convenis“ i ha exigit que la despesa en dependència arribi com a mínim al 2% del PIB, actualment representa només el 0,96%.

Ara a Catalunya hi ha 62.000 places residencials i 20.000 diürnes, el 85% de les quals són privades o concertades. Pascual ha alertat que algunes unitats ja estan tancades per falta de personal. Segons l’estudi, el 2023 el temps mitjà d’espera des de la sol·licitud de la dependència fins a la resolució de la prestació era de 295 dies, molt per sobre dels 180 dies que marca la llei.

Una llista d’espera que anirà augmentant, ja que la patronal calcula que en els propers deu anys el nombre de persones majors de 65 i de 80 anys doblarà el seu creixement. Entre 2023 i 2036, l’increment de persones de més de 60 anys serà d’aproximadament 270.000 persones per any, i en el cas de les persones de més de 80 anys, incrementaran 85.000 persones per any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia