Convoquen una mobilització contra la planta de reciclatge de bateries
La Plataforma Bonmatí Prou Contaminació ha convocat per dijous 24 d’octubre, entre les 17.30 i les 19 hores, una mobilització popular per protestar contra l’activitat de la planta de reciclatge de bateries Exide. Segons diversos estudis encarregats per l’Ajuntament de Sant Julià de Llor i Bonmatí, les emissions d’aire d’aquesta indústria contenen elements químics tòxics, alguns dels quals són cancerígens, i han provocat la contaminació per plom i altres metalls pesants de zones properes a les instal·lacions que són d’accés públic. La plataforma, a més, denuncia la “manca de resposta efectiva” de la Generalitat per resoldre els problemes ocasionats per Exide.
Pere Bagué, secretari de la plataforma, alerta que un estudi olfactomètric encarregat recentment pel consistori a una empresa homologada per la Generalitat conclou que la planta emet “compostos orgànics tòxics” que posen en risc la salut dels veïns de Bonmatí: “Diu clarament que l’activitat de reciclatge de bateries genera emissions d’aire amb elements químics tòxics que comporten un risc rellevant per a la salut de les persones”.
El consistori també disposa d’un altre estudi que revela que els nivells de plom al municipi es troben per sobre del límit permès. A més, adverteix que en zones properes a la planta de reciclatge de bateries els límits se situen 100 vegades per sobre del màxim i en alguns punts està “absolutament disparat”. Aquest estudi contradiu les conclusions d’un informe encarregat per la Generalitat que es va fer a partir de les analítiques a la població de risc. L’estudi descartava concentracions altes en el 99,3% a la vegada que descartava que hi pogués haver cap relació amb la planta. La plataforma, però, va posar en qüestió aquests resultats perquè assegurava que un mes abans de les extraccions, el forn de la indústria no va generar partícules tòxiques perquè pràcticament no va funcionar. “L’analítica de sang només mesura la quantitat de plom que el cos ha ingerit durant l’últim mes”, va assegurar en aquell moment.
Amb aquests dos estudis, la plataforma va presentar una denúncia al Servei de Protecció de la Naturalesa (Seprona) per contaminació del medi que s’està tramitant. De moment, per prevenció, l’Ajuntament ha instal·lat un cartell en un camí públic on es recomana no accedir per risc de contaminació.