Societat

moda

La 080 Barcelona Fashion: un aparador de la moda catalana

Els grans noms de la moda catalana i els nous talents, en total 24 dissenyadors i marques, han presentat aquesta setmana a la 080 Barcelona Fashion les seves col·leccions de l’estiu de l’any que ve. Destaquem, per exemple, que Custo Barcelona, la marca de Custo Dalmau, ha retornat a les samarretes gràfiques que el van fer famós a finals dels anys noranta quan va enamorar les estrelles de Hollywood i la passarel·la de Nova York. Aquest cop ha presentat una trentena de models al costat d’una col·lecció de vestits de colors vius i textures diverses.

Una altra de les grans firmes catalanes, Lola Casademunt by Maite (és a dir, els dissenys de Maite, filla de la creadora de la marca, la cardedeuenca Lola Casademunt) ha presentat la col·lecció Kawaii, inspirada en el Japó més modern i futurista (foto), estampats eclèctics de colors enèrgics, com el fúcsia i el taronja.

La firma de peces de bany Guillermina Baeza ha presentat la seva col·lecció Dolce Vita-Capri 2025 inspirada en “els diversos moments del dia a la icònica illa mediterrània de Capri”, de biquinis en tons rosats i taronges inspirat en la sortida del sol i els matins (foto) fins als banyadors blancs, platejats i negres amb detalls artesanals i transparències que remeten a les nits de l’illa. La firma catalana ha recordat el seu compromís amb la sostenibilitat utilitzant teixits d’alta qualitat i processos productius de quilòmetre zero.

En aquesta setmana de la moda catalana ha debutat la jove dissenyadora Ariadna Massana, amb la seva firma Alsedà. Va presentar DeConstruction, una col·lecció on explora la valentia de trencar amb idees preestablertes per construir una societat més justa. Inspirada en l’obra de Virginia Woolf, la col·lecció combina textures i artesania en un manifest visual d’evolució i sostenibilitat, que convida a la reflexió sobre identitat i canvi social. Massana, que no amaga que va ser víctima d’un cas de submissió química del qual es va despertar sense roba, ha recordat que el trauma que li va generar aquell fet l’ha pogut guarir i canalitzar a través de la moda. Durant la seva desfilada, una de les models va aparèixer mig despullada, mig embenada, vulnerable.

Al llarg d’aquesta setmana diversos dissenyadors han explicat que, al seu parer, el recinte Modernista de Sant Pau, on s’han fet la majoria d’edicions de la 080, ha quedat petit i ha quallat la idea que seria bo buscar una altra ubicació, per tal de poder encabir més gent a les desfilades.

Aquest any hi ha hagut més premsa internacional que mai, atreta per una moda que cada vegada té més prestigi internacional. També ha destacat d’aquesta edició la celebració –ja s’havia fet en una edició anterior– d’una desfilada amb roba de segona mà. La idea de sostenibilitat i de donar més vida a les peces de roba ha estat un dels puntals d’aquesta plataforma, que a més de promocionar la moda pròpia i donar oportunitats a joves talents, vol difondre el missatge entre la població que la moda no està renyida amb el reciclatge i que és positiu tornar a la roba ben feta i duradora, i allargar la vida de les peces que poden fer-ho. Per això el darrer dia es va fer una desfilada amb roba de segona mà, la 080 Reborn.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia