El cementiri de Ripoll, font de vida i biodiversitat
Els cementiris, aquells espais on reposen els nostres éssers estimats, i llocs on la calma, el silenci i la pau són indissociables, també poden ser espais on la biodiversitat, la sostenibilitat i la natura vagin de la mà per convertir-los, paradoxalment, en font de vida.
Si bé la missió de la companyia funerària Àltima, líder a Catalunya i amb més de 300 anys de tradició familiar al sector, és oferir serveis funeraris i de cementiris orientats a satisfer les necessitats de les famílies, companyies asseguradores, ajuntaments, organismes oficials, hospitals, residències, etc., sense discriminacions socials, racials, religioses ni de qualsevol altre tipus, també tenen com a prioritat tenir cura de l’entorn on es troben ubicats els diferents cementiris i fomentar un servei a la natura.
El Cementiri de Ripoll, un refugi de papallones
El Cementiri de Ripoll és un fossar històric que disposa de més 2.300 sepultures de diferents tipus. En aquest espai gestionat per Àltima hi ha zones enjardinades per donar a les famílies el servei acollidor que busquen quan falta una persona estimada.
En aquest cementiri gironí, d’estètica modernista i neoclàssica, s’aprofita l’entorn natural per proporcionar a les famílies diferents tipus de sepultures disponibles com nínxols (sepultura de paret pensada per a allotjar un fèretre o una urna), panteons (monuments funeraris destinats a la sepultura de diversos difunts, generalment pertanyents a la mateixa família), columbaris (sepultures verticals més petites, pensades específicament per a allotjar les urnes amb les cendres de les persones que han faltat), espai perinatal (espais dedicats al dol perinatal, neonatal o gestacional perquè les famílies puguin tenir un punt de trobada, de serenitat i reflexió).
I, enmig d’aquests espais, i per fomentar la vida i el renéixer de la natura, al Cementiri de Ripoll hi trobem el projecte Jardins de papallones, una xarxa de jardins vius repartits per Catalunya, Andorra i les Illes Balears en els quals s’hi duu a terme un seguiment de papallones mitjançant la ciència ciutadana. Participant d’aquesta xarxa on també col·laboren escoles i usuaris a nivell particular, Àltima contribueix a millorar la biodiversitat a casa nostra a la vegada que estudiar millor aquests insectes i les pràctiques que els afavoreixen.
Les papallones són insectes bioindicadors particularment sensibles a les alteracions de l’entorn. En els darrers 30 anys les papallones han disminuït molt a Catalunya per causes com l’ús de pesticides i herbicides, l’excés d’urbanització o l’augment de les sequeres.
Aquest projecte on hi col·labora Àltima, està coordinat pel Museu de Ciències Naturals de Granollers, amb el suport d’Escoles Verdes (Generalitat de Catalunya) i BETA / UVic.
Consciència per la sostenibilitat corporativa
La vocació de deixar un planeta millor a les noves generacions fa anys que és present a Àltima, amb projectes com el de les papallones i molts d’altres, i la companyia compta amb diverses opcions perquè els enterraments siguin totalment respectuosos amb l’entorn.
Per tot això, entre altres propostes, Àltima ofereix fèretres ecològics i respectuosos amb el medi ambient, lliures de vernissos, teixits sintètics, vidres o elements metàl·lics, o bé urnes biodegradables, elaborades amb fongs, argiles, sal o fusta natural.
I com que en cadascuna de les decisions corporatives d’Àltima es té en compte l’impacte ambiental i social de les seves accions, el compromís amb el medi ambient també els ha portat a oferir una flota de vehicles corporatius 100% elèctrics i altres mesures com la reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle i mitjans implementats amb l’objectiu de reduir un 50% el seu impacte corporatiu a la petjada de carboni.
Amb propostes com aquestes s’aconsegueix fomentar el respecte i suport a la natura, i fer prendre consciència social dels riscos que, per tots plegats, suposa malmetre i sobre explotar l’entorn natural en el que vivim.