El projecte veïnal A-porta acosta els serveis municipals a 876 llars de dos barris
Les entrevistes permeten detectar casos de solitud no desitjada a Les Colomeres i Can Tintorer
El projecte A-porta, que impulsa la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) a diverses ciutats, ha arribat a 876 llars de Gavà en els darrers sis mesos. La CONFAVC va posar en marxa aquesta iniciativa el 2016, en aquell moment a 15 barris de set municipis, per “crear dinamisme dins els barris populars”, segons els seus impulsos. Es fa a través d’una xarxa de veïns i veïnes que s’anomenen Picaportes perquè contacten amb el veïnat a través del porta a porta, una tasca a la que dediquen unes 15 hores mensuals. L’objectiu és escoltar les persones i informar-les dels recursos públics que els poden ser d’utilitat per millorar la seva vida quotidiana. També detecten casos de solitud no desitjada i col·laboren a que els veïns surtin del seu aïllament.
En el cas de Gavà, les Picaportes han actuat en els darrers sis mesos als barris de Les Colomeres i Can Tintorer. La iniciativa ha tancat una nova edició que s’ha saldat amb visites a 876 llars i un total de 256 entrevistes que han permès conèixer la realitat d’aquests barris i les necessitats dels veïns i veïnes, i detectar a més situacions de vulnerabilitat. La xarxa veïnal ha explicat els serveis que ofereix l’Ajuntament i els ajuts als quals poder accedir. En aquest sentit, han transmès informació de l’accés a drets socials, la cerca de feina a través del Centre de Serveis per a l’Ocupació, l’acompanyament a gent gran i la tasca del Servei d’Informació i Atenció a les Dones. També han detectat casos de casos de solitud no desitjada. En tots dos barris hi ha prop d’un 10% de persones menors de 60 anys en aquesta situació. En el cas de majors de 61 anys, a Can Tintorer, dues persones no tenen cap suport, i a Les Colomeres en són quatre.
Segons ha valorat l’alcaldessa, Gemma Badia, “gràcies a la seva intervenció hem pogut conèixer millor la situació social del barri i la seva realitat. A més, gràcies a la seva feina és possible trencar la distància existent entre administració i ciutadà”. Segons l’alcaldessa, “els veïns i veïnes d’aquests dos barris tenen un bon coneixement dels serveis que oferim des de l’Ajuntament. Tot i això, m’agradaria que tothom tingués aquest coneixement i també la informació concreta dels ajuts que poden sol·licitar”.
A Gavà el projecte es va iniciar l’any 2021. Des de les hores s’ha desenvolupat als barris de Ca n’Espinós, Ausiàs March, Congrés i Les Ferreres, a més de Les Colomeres i Can Tintorer en aquesta última edició.