Societat

El campi qui pugui del dia 29

La falta de directrius, sobretot a la tarda, del centre valencià d’emergències va generar caos i respostes diverses dels ajuntaments

Els municipis del riu Magre van actuar amb més previsió que els del barranc de Poio, si bé no van poder evitar els grans danys

A Aldaia, a les 17.40 h, van ser dels primers a anunciar mesures veient com creixia el cabal barranc amunt

La manca de directrius precises al llarg del fatídic 29 d’octubre, sobretot durant la tarda, per part dels responsables de les emergències del govern valencià –que fins a les 20.11 h no van enviar un missatge ES-Alert als mòbils, tot just advertint que s’evités “qualsevol tipus de desplaçament” a la província de València per unes “fortes pluges”, que, de fet, ja feia hores que estaven fent estralls– va fer que els ajuntaments de la vasta àrea que quedaria arrasada pels efectes de les pluges hi reaccionessin en horaris i maneres ben diverses, com a mínim pel que fa als avisos a la població. El caos i la desorientació, el campi qui pugui, és, en tot cas, la impressió que desprèn una simple repassada a les xarxes socials d’una desena dels ajuntaments més afectats, sobretot els de la rambla de Poio, on hi va haver les pitjors conseqüències.

Els més previsors, entre els quals Carlet, Algemesí i l’Alcúdia, tots al riu Magre, ja havien decretat, la vigília, la suspensió de les classes als centres educatius el dia 29, igual que havia fet la Universitat de València. El mateix 29 al migdia, amb les pitjors previsions ja certificant-se en alguns punts, la Diputació de València va enviar a casa tots els treballadors amb un correu en què ho justificava pel “risc molt alt per a la població” i recomanava tancar, a partir de les 14 h, tots els centres de treball a fi d’“evitar riscos als treballadors”.

El mateix caos es va produir en el sector privat, on algunes empreses de les àrees afectades es van curar en salut i, al migdia, van enviar la gent a casa i van suprimir els torns de tarda. Però moltes altres no ho van fer. Fins i tot, el govern espanyol va obrir, divendres, 80 expedients a empreses que van emetre salconduits, que veu il·legals, per obligar els treballadors a anar a la feina.

Ja feia dies que les previsions advertien de la DANA, si bé a les 7.30 h, des del perfil a X d’Emergències 112 CV, el Centre de Coordinació d’Emergències del govern valencià, encara es fixava tot just alerta taronja al litoral sud i l’interior de la província de València. De seguida, però, es va constatar que ja s’estaven produint precipitacions molt intenses en algunes zones, i a les 7.45 h es va elevar a alerta vermella la situació al litoral sud i es va establir l’emergència 1 a la Ribera Alta. A les 10 del matí, l’alerta vermella es va estendre a tot el litoral i l’interior nord de València i es van activar els plans d’alerta meteorològica, a partir de la previsió del temps que l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) havia actualitzat a les 9 del matí. El mateix perfil autonòmic, que a les 10.30 h informava d’alguns “rescats” en cotxes i domicilis a la Ribera Alta, va emetre, a les 11.45 h, un “avís especial d’alerta hidrològica” als municipis de la conca del riu Magre. “A hores d’ara, les precipitacions s’han reduït, encara que el cabdal ascendix. La capacitat del riu Xúquer permet absorbir el cabdal”, matisaven, això sí, mentre demanaven “tindre precaució i, sobretot, no acostar-se a les riberes dels rius i barrancs actius”. A les 12.20 h, el mateix avís es decretava per als municipis del barranc de Poio, tot advertint que la tendència era “ascendent” i es mantenien les precipitacions a la capçalera. “És important que els municipis adopten les mesures per evitar l’accés de persones a les riberes”, deia l’avís.A les 14 h, va establir l’emergència 1 a la Ribera Alta i la Plana d’Utiel –on, una hora més tard, es va elevar a emergència 2–, on ja s’estaven produint inundacions importants, i va decretar l’alerta taronja encara “a l’interior sud i per tempestes a tot l’interior de València”. En cap moment, però, hi donava cap més concreció geogràfica i les indicacions i recomanacions eren genèriques, sense fixar cap mesura concreta. A les 15.29 h, això sí, ja penjava les primeres imatges d’un barri inundat a Utiel, a la capçalera del riu Magre, un municipi que constatava que ja havia cursat la sol·licitud d’intervenció de la Unitat Militar d’Emergències (UME).

Després d’unes hores prèvies plenes, doncs, de recomanacions i alertes diverses, a les 16.45 h, el perfil d’Emergències del govern valencià informava, finalment, de la convocatòria del Centre de Coordinació Operatiu Integral (Cecopi) per gestionar l’emergència que s’estava produint. I, a les 17.30 h, emetia una “alerta hidrològica” per l’augment de cabal del Magre, atenent l’avís de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, mentre advertia que es podien produir “desbordaments generalitzats” aigües avall de l’embassament de Forata, on es podien superar els 1.000 m³/s, i aconsellava la població que s’allunyés de les proximitats del Magre i del Xúquer, on desemboca. Fins dues hores després, a les 19.30 h, el centre d’emergències no va estendre l’emergència 2 a tota la província de València, i repassava les alertes vigents, encara sense donar directrius, ni tan sols informar sobre la ja crítica situació a la rambla de Poio, tot i que, a les 19.42 h, s’informava que s’havia suspès l’alta velocitat entre Madrid i València i la línia convencional al voltant de Xiva, i es podia deduir que estava causat per l’avinguda d’aquest barranc.

“Nosaltres vam emetre un avís d’alerta meteorològica en el moment que va fer-ho el 112 per possibilitat de pluges, però la veritat és que en estos pobles no plogué ni una gota”, sintetitzen fonts municipals de Picanya. “La barrancada ens arribà com una poalada de fang”, clouen. A les 15.03 h del dia 29, l’Ajuntament va fer una piulada a X en què, adduint les “condicions meteorològiques”, decretava que, aquella vesprada, les instal·lacions esportives municipals romandrien tancades. “Vam fer un avís d’alerta com hem fet moltes vegades quan ens arriba del 112, i això es transmet a la població”, resumeixen les mateixes fonts, que apunten: “A partir d’ahí, ha arribat un cabal d’aigua que no s’havia conegut.” Encara en plena desorientació dels responsables d’emergències autonòmics, els tuits següents de l’Ajuntament de Picanya, a les 19.21 h i a les 20.01 h, van ser per advertir que el barranc de Poio havia desbordat “tots els ponts” i que la gent no intentés passar i es quedés a casa, evitant fins i tot els pisos inferiors. No va ser fins a les 20.30 h que van repiular l’alerta, ara sí, enviada minuts abans als mòbils.

Barranc de Poio amunt, a Xiva, en canvi, s’havien adonat de la gravetat de la situació molt abans. A les 13.29 h, l’Ajuntament repiulava l’alerta hidrològica decretada per la Generalitat una hora abans i aconsellava no apropar-se als barrancs actius. Així mateix, advertia que ja s’havien registrat 264 l/m a la propera Riba-roja de Túria i que estaven amatents a “l’evolució” per dictar noves mesures.De fet, ni 15 minuts després, ordenava tancar totes les instal·lacions i suspendre les activitats esportives i, al cap d’una hora, informava que se suspenia el ple municipal i es tancava la biblioteca. A les 17.32 h, prescrivia suspendre “tota activitat municipal i classes en el municipi fins a nou avís” i tancar edificis públics i espais municipals i demanava als veïns que evitessin desplaçaments innecessaris i es quedessin a casa. Aquell dia, no hi hauria més avisos, i el següent, l’endemà a les 9.41 h, ja va ser per demanar als veïns que portessin gasoil a l’ajuntament, per facilitar les tasques de neteja de la riuada.

Barranc avall, a Aldaia, l’Ajuntament, a les 11.06 h del dia 29, havia advertit del risc de tempestes i havia comunicat que els serveis municipals estaven preparats i que informarien a través de les xarxes si hi havia novetats. La piulada següent, a les 17.40 h, insistia en la mateixa idea, i informava del tancament a la circulació del túnel de l’estació com a mesura preventiva per “un possible augment del cabal del barranc” per les pluges que s’estaven produint “en la zona interior de la província”. A les 20.51 h, es demanava als veïns d’alguns carrers que retiressin els vehicles de fora també per precaució. La piulada següent, a les 22.58 h, ja la signava l’alcalde, Guillermo Luján, per demanar a la població que “sota cap concepte” sortís de casa i, “si era possible”, es concentrés a les parts altes. “I si estan incomunicats, esperin l’arribada dels equips de la UME i l’exèrcit”, concloïa.

En canvi, al sud de Picanya, l’Ajuntament de Paiporta, en la línia del que havien fet un parell d’hores abans el de València i d’altres com ara el de Benetússer, a les 12.47 h, va publicar un avís a X anunciant que “a causa de les intenses pluges pronosticades”, i per tal de “garantir la seguretat”, es tancaven parcs, jardins i cementiris municipals i es demanava “precaució” a la gent. La següent i lacònica piulada a Paiporta va arribar a les 18.49 h, amb el poble inundant-se i sense cap directriu autonòmica: “Avís urgent, barranc desbordat, ponts tallats, no surtin de les seves cases.” No hi hauria cap més avís fins poc abans de les dues de la matinada, quan en dues piulades s’explicava que l’endemà es tancarien els centres educatius i que els serveis d’emergència, inclosa una unitat militar, ja estaven actuant i “rescatant gent” que havia “quedat atrapada”.També del tancament de parcs, jardins i cementiris havia informat, l’Ajuntament de Sedaví a les 10.36 h. Aquí, a les 15.49 h, es cancel·laven les activitats exteriors del poliesportiu municipal i, a les 18.54 h, es publicava un avís genèric perquè la gent s’”informés” si vivia en zona inundable, es netegessin canalitzacions, es retiressin objectes que pogués arrossegar l’aigua i s’evités l’activitat esportiva en llits de rius. Després, el buit informatiu.Ben a tocar, a Benetússer, els avisos denoten igualment desorientació.De manera similar, a Paiporta i a Picanya, si bé més tard, a les 15.50 h, en una primera piulada es recomanava evitar desplaçaments i fer pràctiques en vies públiques “a causa de les intenses pluges i el vent” i es decretava la suspensió, aquella vesprada, de totes les activitats “a l’aire lliure” al poliesportiu municipal. Es deia que els dispositius d’emergència estaven a l’aguait, però que durant la jornada no s’havia produït “cap incident ressenyable”. Una afirmació que contrastava amb les piulades següents: a les 19.50 h, s’advertia tot just d’alguns “talls puntuals” en el subministrament elèctric, però, a les 22.54 h, ja es decretava la suspensió de les classes l’endemà i, a la 1.41 h de la matinada, es demanava la col·laboració ciutadana per advertir de persones atrapades en cotxes i per “atendre i acollir” a casa persones que estiguessin al carrer.Encara més avall del barranc del Poio, a Catarroja, el primer avís el dia 29 va ser les 11.31 h per dir que se suspenia “per pluja” la presentació d’un llibre aquella vesprada. A les 14.24 h, el que se suspenia eren les classes als centres educatius locals “de manera preventiva i davant la situació meteorològica”. A partir d’aquí, silenci: la piulada següent no seria fins a les 5.01 h. Deia que l’Ajuntament havia disposat un punt de recollida d’aigua potable amb cisternes.

Més alertes al riu Magre
Pel que fa al riu Magre, les prevencions generals van ser, en general, més grans i anticipades. A la capçalera, l’Ajuntament d’Utiel s’havia posat en alerta de seguida, com a mínim a les xarxes. A les 9.22 h, havia decretat la suspensió de classes, si bé fins a les 14.41 h no activava el pla d’actuació municipal pel risc d’inundacions, suspenia tota activitat educativa i esportiva i instava la ciutadania a romandre a casa. En la piulada següent, a les 18.32 h, ja informava que havia habilitat espais per assistir els veïns rescatats o que requerissin ajuda.També en municipis riu avall les precaucions havien començat molt abans. A Carlet, per exemple, la vigília a la nit, l’Ajuntament havia anunciat la suspensió de l’activitat escolar i el tancament del poliesportiu i el cementiri i, el dia 29, el seguiment de l’episodi seria constant i puntual a les xarxes. En una piulada a les 8.15 h, advertia que tenien “problemes i inundació d’aigua en molts carrers” i recomanava “no eixir de casa” si no era estrictament necessari. A les 8.50 h, informava que s’havien superat els 100 l/m² en 12 hores, comunicava que el servei de metro no funcionava i afegia a les activitats tancades la biblioteca i totes les extraescolars; a les 9.45 h, que l’autovia A-7 estava tallada en direcció a Alacant i, a les 11 h, que l’Aemet mantindria l’alerta vermella fins a les 18 h. Després d’una treva al migdia, a les 16.30 h, ja informava de “nous danys” i, a les 17 h, fins i tot d’un tornado a la zona industrial. A les 17.55 h, Carlet advertia que el riu Magre començava a desbordar-se i havien caigut diversos arbres i demanava que ningú s’atansés al riu. A les 19.30 h, admetia que es trobaven “en una situació molt delicada” i suspenia tota l’activitat també l’endemà; a les 20.40 h, informava que el Magre acabava de desbordar-se “en diversos punts” i pregava als veïns que ocupessin les plantes altes dels habitatges, i a les 21.10 h, ja feia un comunicat sobre les incidències en el servei elèctric. “El pont del riu Magre ha cedit i es troba en una situació intransitable en perill d’enderrocament”, deia ja en la següent piulada, a les 7.15 h de l’endemà.Igualment, Algemesí, aigües avall, ja havia convocat, diumenge 27, el pla municipal d’emergències en previsió de pluges torrencials, i també va ser dels que més de prop van seguir l’episodi: a les 12.41 h del dia 29, va informar de l’activació del pla territorial d’emergències i de diverses mesures i operatius. Després, va fer diversos avisos a la població, demanant, a partir de les 15.30 h, que no sortís de casa i decretant, fins i tot, a les 17 h, que “de forma ordenada i amb molta calma es procedisca a parar l’activitat a les àrees industrials”, ateses unes pluges que triplicaven “la torrencialitat”. A les 19.01 h, va demanar que la gent es concentrés a les parts altes de casa i que no es truqués al 112 si no era estrictament necessari, perquè la centraleta estava “col·lapsant”. “La caiguda de les línies de l’Ajuntament ha impedit les comunicacions en les últimes hores”, fins i tot es disculpava en la piulada següent, a les 0.45 h de la matinada, quan dibuixava una situació ja dantesca, amb centraletes “col·lapsades”, emergències que “no poden accedir a la ciutat” i evacuacions de persones atrapades en vehicles amb l’ús d’una pala excavadora, “l’únic vehicle capaç de suportar els intensos corrents”. “Ens comuniquen que en estos moments l’embassament de Forata es troba estable”, tancava el mateix missatge.I és que aquesta va ser una de les grans preocupacions des de primera hora de la tarda als municipis del Magre, que tenien encara molt present el trencament de la presa de Tous, el 1982, que va causar vora 40 víctimes. Una piulada a les 5.15 h incidia en això mateix: “L’Ajuntament d’Algemesí en cap moment ha rebut informació, actualització ni seguiment del cabal del riu ni dels nivells de l’embassament de Forata. Per este motiu no s’ha pogut informar la ciutadania de l’evolució dels mateixos.” “No podien haver-nos avisat que el riu es podia desbordar? Vaig rebre trucada al migdia dient que estaven atents al riu, que s’anaven a reunir i que, en acabar la reunió, em tornarien a trucar. I encara espero que em tornin la trucada”, es queixava, dies després a RTVE, l’alcalde, José Javier Sanchis, del PP, en al·lusió, en aquest cas, a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i a la delegació del govern estatal.

Curiositats cruels.
El perfil a X dels ajuntaments més afectats per la DANA al País Valencià testimonia també una cruel curiositat: el mateix dia 29, a les 6 de la tarda, l’Ajuntament de Picanya tenia programada una xerrada sobre “canvi climàtic i salut”, amb la participació de dos dels tinents d’alcalde, Guillem Tortosa i Rosi González. El de Paiporta també anunciava, just la vigília, el dia 28, la primera jornada: Canvi climàtic, adaptació i mitigació. S’havia de fer el 7 de novembre a l’auditori municipal, espai que, en canvi, els dies següents, va centralitzar la recepció d’ajuts al municipi.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia