Visitar ciutats i esquiar
El pont de la Puríssima són unes minivacances que molts catalans aprofiten per conèixer una ciutat europea o de l’Estat
Com ja és tradicional, aquest pont dona el tret de sortida a la campanya d’esquí, amb la majoria d’estacions ja obertes
Les ciutats europees clàssiques (Londres, París, Berlín...), les que destaquen pels seus mercats de Nadal ( Brussel·les, Bruges, Gant, Viena, Praga...) i algunes ciutats de l’Estat (Madrid, Sevilla, Vigo...) seran les grans visitades pels turistes catalans que volen anar-se’n uns dies fora aprofitant el pont de la Puríssima. “Molta gent s’ha guardat un dia de festa i l’afegeix per davant o per darrera, ja que aquest any el dia 8 és diumenge”, recorda Martí Sarrate, president del saló B-Travel i vicepresident de l’Acave (Associació Corporativa d’Agències de Viatges Especialitzades), que confirma que al marge de l’atractiu de les ciutats per aquest pont és tradició (i aquest any serà com sempre) que comenci “la temporada d’esquí”. Seran les vacances estrella d’aquests pocs dies seguits de festa i també un dels principals destins de Nadal i Cap d’Any.
Entre les ciutats de l’Estat que seran més visitades hi ha Vigo, que els darrers anys ha destacat per la seva il·luminació nadalenca fora de mida. Ha donat resultat, doncs, la multimilionària despesa en llums que ha fet l’Ajuntament d’aquesta ciutat gallega. “Les ciutats espanyoles seran molt visitades, entre altres coses perquè qui vol també hi pot anar amb el seu cotxe o amb tren, cada vegada més sol·licitat”, explica Sarrate. Malgrat tot, el president del B-Travel assegura que també hi ha molta gent que, com que enguany el dia de la Puríssima cau en diumenge, es guarda dies i diners per fer un viatge millor per després de Nadal, més cap a Cap d’Any. Altres ciutats on ja hi ha moltes reserves per fer viatges són Màlaga (una ciutat que en els darrers anys ha tingut moltíssim turisme de masses), Sant Sebastià, Sevilla, Arcos de la Frontera –punt d’entrada a la Ruta dels Pobles Blancs–, Cadis, Lleó i Burgos, totes, localitats ben connectades. Sàpiguen els viatgers que a partir de l’1 de desembre tots els qui facin nit en algun establiment turístic ja es veuran afectats per la nova normativa imposada pel Ministeri de l’Interior, amb el rebuig del sector hoteler, que demana als clients DNI, targetes de crèdit i tot un seguit d’informació privada de les persones.
“Les parelles són les que més viatges contracten, seguides de famílies i grups. En el cas de les famílies, els destins van molt lligats als més petits, com ara París, que va acompanyat per Eurodisney, o Lapònia, per tot el que envolta el mític món del Pare Noel”, explica Sarrate.
Pistes d’esquí obertes
Les cinc estacions d’esquí que gestiona Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) –La Molina, Vall de Núria, Vallter, Espot i Port Ainé– ja han començat la temporada i pel pont de la Puríssima es preveu una allau d’esquiadors ansiosos de començar a practicar aquest esport. Igual que aquestes estacions, la de la Val d’Aran i les Valls d’Àneu, Baqueira-Beret, també va obrir portes el darrer cap de setmana de novembre. Aquesta estació enguany suma noves pistes i una reordenació de traçats per afavorir un lliscament més fluid entre els esquiadors. Amb tres noves pistes, l’estació arribarà a oferir-ne 122 quan hi hagi prou neu.
A Vall de Núria i com a novetat principal destaca la compra d’un vehicle Torgo, un 4x4 elèctric amb capacitat per a deu persones que pot pujar rampes de fins al 40% i que servirà tant per evacuar visitants, si cal, com per oferir trajectes turístics per la vall. Una altra novetat per a aquesta temporada serà la commemoració dels 50 anys de l’estació de Vallter el 17 de gener. Per aquest motiu, s’ha previst una ampliació del local de restauració de l’estació, Les Marmotes, que també oferirà el servei de braseria i obrirà per sopar. A La Molina (que celebra que fa 25 anys que va unir el seu domini esquiable al de Masella, sota el nom d’Alp 2500) es comercialitzarà un nou forfet de quatre dies laborables per utilitzar durant la temporada d’hivern, excepte en dates assenyalades com, precisament, aquest pont de la Puríssima o Nadal, per potenciar l’esquí entre setmana i afavorir el turisme de proximitat. També s’ha dut a terme la primera fase de les obres de renovació del Niu de l’Àliga. Altres novetats són a Espot, on hi ha nous punts de recàrrega per a vehicles elèctrics i híbrids endollables, i a Port Ainé, que estrena un mirador adaptat que donarà visió de tot el Pirineu Occidental des de la cota 2.000. FGC espera rebre més de 780.000 visitants a les sis estacions d’esquí i set estacions d’esquí nòrdic que gestiona al Pirineu aquesta temporada si les condicions meteorològiques són bones i neva prou. En total, el domini esquiable de les estacions gestionades per FGC s’estén a 189 quilòmetres d’esquí alpí i 250 quilòmetres d’esquí nòrdic. Els hotels i establiments de turisme rural al Pirineu estaran plens.
Esquí i gastronomia
Andorra és un altre dels destins turístics més importants on aniran aquest pont de la Puríssima els catalans (també per Nadal). Les activitats que van més enllà de l’esquí són un dels focus dels gestors de Grandvalira Resorts i, en l’àmbit gastronòmic, enguany destaca la incorporació de Nandu Jubany, que disposa d’una estrella Michelin i cinc sols Repsol. Jubany es farà càrrec dels restaurants Vodka Bar i Braseria Piolet.
La gastronomia ja s’ha convertit els darrers anys en un destí turístic en si mateixa. L’enoturisme ja està molt consolidat a Catalunya i ara està començant a consolidar-se l’oleoturisme, per conèixer els olis de les denominacions d’origen protegides catalanes. Aquest tipus d’activitat atrau tant el turista local com el de fora. El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida informa que ha ampliat fins a 43 les experiències del projecte Oleoturisme de Lleida. El gust de la terra, unes propostes turístiques relacionades amb l’oli que ofereixen 28 empreses i entitats diferents de les Garrigues, el Segrià, l’Urgell i la Noguera. Les propostes d’oleoturisme són un dels atractius de la demarcació, i més tenint en compte que l’any vinent Catalunya serà la Regió Mundial de la Gastronomia i l’oli es reivindica com a pilar de la identitat gastronòmica del país.