la crònica
Els vins catalans, tast a tast
La Baula, iniciativa de l’amant dels vins Laura Roca, reuneix cada mes en algun restaurant, habitualment de Barcelona i rodalia, gent que també estima els vins o en té curiositat, per fer tastos dirigits per experts en la matèria. El darrer sopar, que es va fer a El Mercader de l’Eixample, alineat amb la cuina ecològica, va estar dirigit pel sociòleg Lluís Tolosa (autor, entre molts altres llibres, de la Guia dels 100 millors vins i caves de Catalunya i d’Origen de la vinya i el vi a Catalunya, aquest acabat de sortir del forn). Com sempre en aquestes trobades, obertes a tothom, només es tasta vi català. “El sector confirma que es beu més cervesa que vi i que en els restaurants de Catalunya a les cartes hi ha més vins de La Rioja que dels d’aquí i això és gravíssim tenint en compte que som productors i tenim un producte excel·lent”, va dir Roca, que, de fa anys, treballa per donar a conèixer els vins de casa nostra. I quins vins va triar per aquesta ocasió en Lluís Tolosa? Un Abadal Picapoll (DO Pla de Bages). Els Amelers, del celler La Fou (DO Terra Alta), 100% garnatxa blanca, el Josep Foraster Trepat (D0 Conca de Barberà), Els Merlets, del celler Oller del Mas (també al Bages), fet amb la varietat sumoll, i el Finca Viladellops Selecció (DO Penedès), fet amb garnatxa negra en un terreny dificilíssim com és el Garraf. “Plantar vinya al Garraf és heroic”, va dir Tolosa per reconèixer la tasca de Marcelo Desvalls, l’hereu de la finca Viladellops, de més de mil anys, situada al costat del castell d’Olèrdola, que en heretar un conjunt d’edificis aixecats fa segles en comptes de vendre-se’ls va decidir retornar a l’origen , cultivar la terra (dura i plena de pedres) i plantar vinya i ara ha convertit el conjunt de Viladellops en la primera Wine Willage de Catalunya (amb celler, hotel, restaurant....). Tolosa no només va explicar la història que hi ha darrere Viladellops, sinó la de cada productor dels vins presentats, gent que ha apostat pel territori i les varietats pròpies. El restaurant El Mercader de l’Eixample oferirà en el que es diu Carta Efímera i durant un mes (aquest és el tracte amb La Baula) els vins tastats. Si algun acaba tenint èxit entre la clientela quedarà afegit a la carta de manera fixa.