societat
El govern vol agilitzar el reconeixement de les discapacitats
Drets Socials impulsarà un decret que permeti que un informe mèdic sigui suficient per reconèixer una discapacitat
La consellera de Drets Socials i Inclusió, Mònica Martínez Bravo, ha assegurat aquest dilluns que en les pròximes setmanes impulsaran un decret que vol agilitzar el procés de valoració de la discapacitat, informa l’agència ACN.
En una jornada unitària d’entitats de la discapacitat, Martínez Bravo ha apuntat que, entre les mesures que recollirà aquest decret, hi ha que un informe mèdic sigui suficient en alguns casos per reconèixer “automàticament” un grau de discapacitat, com ja es fa amb alguns tipus de demència o l’esclerosis lateral amiotròfica (ELA). La jornada ha servit per escenificar un espai unitari d’entitats de la discapacitat que reclamen mesures i recursos per garantir una vida independent de les persones amb discapacitat, com l’assistent personal.
La consellera ha reconegut que ara mateix el procés per a la valoració de la discapacitat “crema molt” les persones que l’han de fer, per això, ha reivindicat les mesures adoptades pel departament per reduir els tràmits i el reforç dels equips que fan aquesta valoració. Amb el nou decret que ha dit que s’impulsarà en les pròximes setmanes, ha defensat que es farà un pas més per “agilitzar” i fer més automàtica aquesta valoració per al reconeixement de la discapacitat.
Pel que fa a la figura de l’assistent personal, una de les principals demandes de les entitats de la discapacitat per poder garantir la vida independent, la consellera ha indicat que començaran una “fase de consulta prèvia” per actualitzar el marc regulador de l’assistència personal i adaptar la cartera de serveis a aquest nou marc regulador.
L’espai unitari de la discapacitat té quatre demandes que consideren necessàries per garantir una vida independent de les persones amb discapacitat. La primera és que totes les persones amb discapacitat puguin tenir accés a la figura de l’assistent personal, un suport humà a partir del qual és la persona amb discapacitat qui decideix qui li presta suport, com i en quin moment.
En segon lloc, les entitats reclamen una transformació del sistema de finançament per passar a pressupostos personals nominals. Consideren que és necessari per posar la persona al centre i no el servei.
També reclama aprovar un pla de desinstitucionalització perquè consideren que sovint els serveis responen més a criteris administratius o logístics que no pas a les preferències de les persones amb discapacitat i finalment, també demanen la posada en marxa d’una oficina que faciliti la denúncia de les vulneracions de drets de les persones amb discapacitat.