Societat

girona

Més productors i tastos en el Fòrum del Formatge Artesà

La segona edició tindrà lloc el 15 i 16 de març al passeig de la Devesa, amb més de dos-cents formatges i una iniciativa per desenvolupar menús per a persones amb intolerància a la lactosa

El Fòrum del For­matge Artesà i Català torna a Girona aquest cap de set­mana amb més pro­duc­tors, més tas­tos i noves acti­vi­tats per fer créixer la cul­tura del for­matge. La segona edició tindrà lloc el 15 i 16 de març al pas­seig de la Devesa, amb més de dos-cents for­mat­ges i una ini­ci­a­tiva per desen­vo­lu­par menús per a per­so­nes amb into­lerància a la lac­tosa

El segell Girona Excel·lent de la Dipu­tació de Girona hi serà pre­sent, amb diver­sos pro­duc­tors que enri­qui­ran l’oferta amb mari­dat­ges i degus­ta­ci­ons pen­sa­des per acom­pa­nyar el for­matge

La dipu­tada de Girona Excel·lent i Mer­cats, Vanessa Peiró; la repre­sen­tant de l’Asso­ci­ació Cata­lana de Rama­ders i Ela­bo­ra­dors de For­matge Artesà (ACREFA), Mari­ona Rota, i el pro­duc­tor for­mat­ger Pablo Gar­cia han pre­sen­tat aquest dimarts al matí, a la sala Fer­ran Agulló de la cor­po­ració, el Fòrum del For­matge Artesà i Català. D’entrada, aug­menta pel que fa a l’espai i als con­tin­guts, i s’hi tro­ba­ran 57 estands gas­tronòmics amb més de 200 for­mat­ges de 46 for­mat­ge­ries d’arreu de Cata­lu­nya, així com un intens pro­grama amb 36 acti­vi­tats, des de tas­tos guiats, demos­tra­ci­ons de cuina o xer­ra­des, fins a con­cur­sos i experiències per a tots els públics. L’esde­ve­ni­ment forma part de la ini­ci­a­tiva Cata­lu­nya Regió Mun­dial de la Gas­tro­no­mia 2025. Un altre crei­xe­ment impor­tant és el del Con­curs de For­mat­ges Arte­sans de Cata­lu­nya, que aug­menta nota­ble­ment la par­ti­ci­pació fins arri­bar a les 180 pro­pos­tes, que seran valo­ra­des per un jurat d’experts.

Entre les nove­tats, des­taca l’Espai Turòfil, on es faran tas­tos guiats en petit for­mat, conduïts pels matei­xos for­mat­gers i for­mat­ge­res. En aquest espai també hi tindrà lloc la Hackató Gas­trolàctica, una ini­ci­a­tiva que està orga­nit­zada con­jun­ta­ment amb l’Ins­ti­tut Làctic de Cata­lu­nya i que busca fomen­tar la inno­vació i la cre­a­ti­vi­tat en el camp de la gas­tro­no­mia i la nutrició: estu­di­ants de cuina, tec­no­lo­gia dels ali­ments i dietètica i nutrició hau­ran de resol­dre un repte cre­a­tiu, tre­ba­llant en equips per desen­vo­lu­par menús equi­li­brats i aptes per a per­so­nes amb into­lerància a la lac­tosa.

Una altra nove­tat és la reno­vació de l’Espai Fòrum, que aco­llirà pre­sen­ta­ci­ons, entre­vis­tes, con­ver­ses i tau­les rodo­nes, conduïdes pel gastrònom Pep Nogué. També s’hi pre­sen­tarà el nou Panel de Tast, un nou mètode per ava­luar i des­criure amb molt detall els for­mat­ges, i es pre­sen­ta­ran els segells Llet de Cabres Cata­la­nes i For­matge de Pas­tor.

A l’Espai Gas­tro s’hi ofe­ri­ran pro­gra­mes de cuina en directe; en aquesta segona edició, el res­tau­rant Quinze Ous de la Gar­rotxa serà l’encar­re­gat de cui­nar en directe el dinar per als visi­tants que ho desit­gin, amb un menú que posarà en valor el for­matge com a pro­ta­go­nista. També s’estrena el nou Espai Celler, on es podran degus­tar vins de l’Empordà, així com una selecció d’aigües, cafès i infu­si­ons.

Les demos­tra­ci­ons gas­tronòmiques comp­ta­ran amb la par­ti­ci­pació de pro­fes­si­o­nals reco­ne­guts, com els equips dels res­tau­rants Divi­num (amb una estre­lla Mic­he­lin), Lo Mam, Mari­mo­rena i Jordi Butrón, que ofe­ri­ran pro­pos­tes sor­pre­nents en què el for­matge s’uneix a la màgia de la cuina cre­a­tiva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.