gastronomia
Engega el fòrum més fàcil de degustar
El Fòrum Gastronòmic Girona obre avui les portes amb els professionals de sala i la cuina més clàssica i acadèmica com a ingredients principals del primer plat dels tres que tindrà, fins dimecres, aquest congrés de molt bon empassar que se serveix al Palau de Fires i a la zona de la Devesa.
Dirigit als professionals i consolidat com una referència en el sector de la cuina, la restauració i l’alimentació, la cita continua creixent i durant tres dies reunirà prop de 150 ponents i 180 expositors. El programa està farcit amb més d’un centenar d’activitats, incloent-hi simposis, ponències, debats, diàlegs, concursos i demostracions culinàries per mitjà de xefs reconeguts, que parlaran del producte local i cuinaran davant dels assistents. En aquesta onzena edició, hi han confirmat l’assistència figures cabdals dels fogons com ara Paco Pérez (Miramar); Martina, Carlota i Clara Puigvert (Les Cols); Eduard Xatruch i Oriol Castro (Disfrutar), i Joan, Josep i Jordi Roca (El Celler de Can Roca).
Avui la mirada se centrarà en els professionals de sala, amb un debat per analitzar-ne el present i futur amb la presència de Toni Gerez (Restaurant Castell de Perelada), Pere Monje (Via Veneto), Joan Morillo (Divinum), Salvador Jordà (Empòrium), Albert Izquierdo (Nexe), Clara Puigvert (Les Cols) i Júlia Trota (Dit i Fet). Representants de l’antiga i la nova sala valoraran quina és la situació actual i quins són els camins que aquest sector pot recórrer el dia de demà. També tindrà lloc la xerrada Dones de sala: professionalitat, lideratge i passió.
Fonament gastronòmic
La cuina clàssica i la cuina acadèmica tindran un pes important en aquesta edició del certamen, que valorarà els motius pels quals en la gastronomia tot acaba tornant, encara que de manera modernitzada i influïda per molts aspectes socials i culturals. Abans, el cuiner André Bonnaure, especialista de l’ànec, amb més de 60 anys en la cuina, haurà reflexionat sobre el futur del foie-gras, atesa l’emergència de noves amenaces per a aquest producte, com ara la grip aviar i el creixement del moviment en defensa dels drets dels animals.
Un dels actes principals del Fòrum 2025 està previst per demà a la tarda, quan Joan Roca (El Celler de Can Roca) i Eduard Xatruch (Disfrutar) reflexionaran sobre el procés creatiu i la innovació, al mateix temps que abordaran què és el que significa tenir un restaurant que ha estat considerat com el millor del món, fet que comporta estar en el punt de mira de tothom. Coincidint amb el fet que aquest 2025 Catalunya és la Regió Mundial de la Gastronomia, també es reflexionarà sobre la cuina catalana i quins elements han de formar part de la seva definició, es debatrà sobre el camí que ha recorregut al llarg de la història i s’iniciarà una xerrada per establir-ne els plats més representatius.
Doble novetat
Una de les principals novetats és el Territori d’Estrelles, una activitat exclusiva en què participaran restaurants amb estrella Michelin de les comarques gironines amb la finalitat de presentar el seu plat més icònic. Es durà a terme una explicació de la història d’aquest plat i els xefs el prepararan en directe. Els visitants el podran degustar i les places són limitades. Una altra novetat és la presentació del projecte Alabrasa, una iniciativa única que s’establirà a la zona de la Devesa, a tocar del Palau de Fires, per donar-se a conèixer a partir d’activitats que posaran en relleu tot el procés de transformació del foc i el seu paper essencial en la cuina. Hi haurà demostracions i xerrades per posar en relleu les principals tècniques i mètodes de foc, fum i brasa, per connectar de nou amb les arrels de la cuina ancestral, per redescobrir el potencial de cada fase del foc i convertir-lo en una disciplina útil per als futurs professionals.