Societat

societat

Angelina Torres, la dona més gran de Catalunya, fa 112 anys

Nascuda a Bellvís, de petita es va mudar a Barcelona on va viure amb la seva mare

És una de les 60 persones més longeves del món i no té cap medicament pautat

Ange­lina Tor­res, la dona més lon­geva de Cata­lu­nya acaba de com­plir 112 anys. Va néixer el 18 de març del 1913 a Bellvís, al Pla d’Urgell. No va tenir una infan­tesa fàcil, la seva mare era mes­tressa de casa de Mont­blanc, i el seu pare, un bar­ber de Fon­da­re­lla. L’Ange­lina va que­dar òrfena de pare de ben petita, arran d’un acci­dent de carro. Va ser per això que la seva mare va haver de mar­xar a Bar­ce­lona per a tre­ba­llar i els seus fills també es van anar mudant a la capi­tal. L’Ange­lina, la cin­quena de set ger­mans, va anar a l’escola de les Sale­si­a­nes, on l’ense­nya­ven a lle­gir i escriure al matí, i a cosir a la tarda.

Ange­lina Tor­res és la suc­ces­sora de Maria Bra­nyas com a per­sona més lon­geva del país i també de l’Estat. Se situa en la 57a posició a nivell mun­dial, segons l’asso­ci­ació Geron­to­logy Rese­arch Group (GRG), que veri­fica dates de nai­xe­ment i de mort. En una entre­vista a l’ACN en motiu del seu ani­ver­sari, diu que des­co­neix la recepta de la seva lon­ge­vi­tat. “Cada dia em pre­gunto per què he arri­bat a aquesta edat”, expressa. Tor­res viu a un pis a tocar del tem­ple d’Antoni Gaudí amb la seva única filla, una neta i un bes­net, que expli­quen que no té cap medi­ca­ment pau­tat.

Tes­ti­moni de la cons­trucció de la Sagrada Família

Més d’un segle després, explica que la ciu­tat ha can­viat molt des que hi va arri­bar, i recorda els “balls pels car­rers” que feia la gent en dies mar­cats i revet­lles. “Per Sant Joan, ens en anàvem a Montjuïc, a la Font del Gat, a men­jar la coca”, explica. A més, relata una con­versa que va tenir amb pale­tes que esta­ven “posant els fona­ments” de la Sagrada Família quan era una nena. Quan els va pre­gun­tar què esta­ven cons­truint, els tre­ba­lla­dors li van res­pon­dre: “’Farem una església de la qual Cata­lu­nya en que­darà orgu­llosa’”, explica, emfa­tit­zant que ha vist tota la cons­trucció de la basílica, gai­rebé de prin­cipi a fi i que “ha que­dat pre­ci­osa”.

La fam durant la Guerra Civil i l’ofici de cor­ba­tera

Un dels can­vis en la soci­e­tat en com­pa­ració amb fa un segle que des­taca més és que “ara tot­hom tre­ba­lla”, refe­rint-se espe­ci­al­ment a les dones amb nens. “Quan jo era petita, les mares ana­ven a espe­rar els marits que cobres­sin la set­ma­nada per anar a la plaça”, narra. També qua­li­fica els anys de la Guerra Civil com a ter­ri­bles. “No teníem men­jar, havia d’aga­far el tren a Estació de França amb una maleta i anar als poblets a bus­car men­jar, perquè a Bar­ce­lona teníem gana, no teníem res”, diu.

Després del con­flicte, es va casar amb Josep Martí –que va morir fa mig segle– a qui ja conei­xia anys enrere, però de qui es va haver de sepa­rar quan el van cri­dar al front, i el 1944 va néixer la seva filla Mercè.

Mal­grat defi­nir-se com a “dona de la llar”, durant aquells anys de post­guerra va tre­ba­llar, entre d’altres, de cor­ba­tera a la sas­tre­ria Vehils i Vidal al cen­tre de Bar­ce­lona. Els homes “són molt gua­pos” amb camisa i cor­bata, deixa clar. De fet, explica que tant durant els seus temps d’acti­vi­tat labo­ral com de jubi­lada a casa sem­pre li ha agra­dat cosir i fer gan­xet per a fer qual­se­vol tipus de peça de roba.

Tor­res també reco­mana als joves que “tin­guin paciència” a la vida i que tin­guin “molt d’amor” tant als fills com a la gent gran, a qui “s’ha de res­pec­tar”. Encara sobre les gene­ra­ci­ons que la suc­ce­ei­xen, explica que durant el dia del seu ani­ver­sari tindrà la presència de la seva filla, els seus nets i bes­nets per “fer-se una foto”. A més, té pre­vist rebre la visita del doc­tor Manel Este­ller durant el matí, anar a missa i anar a bere­nar xoco­lata amb xur­ros amb tota la família. El pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, Sal­va­dor Illa, és una de les per­so­na­li­tats que han visi­tat Tor­res en els últims mesos, així com el pre­si­dent de la Dipu­tació de Lleida, Joan Talarn, o l’alcal­dessa de Bellvís, Sílvia Escalé, que li va entre­gar una par­tida de nai­xe­ment.

“Els met­ges han hagut de fer poca feina amb mi”

També pel que fa al seu 112è ani­ver­sari, Ange­lina Tor­res no s’explica com ha arri­bat a ser tan lon­geva i, de fet, diu que “vol­dria saber” per què ha arri­bat tan lluny. “Per què soc tan gran, per què m’ha tocat a mi”, refle­xi­ona. Tor­res no només torna a com­plir anys, sinó que con­ti­nua sense tenir malal­ties ni neces­si­tar medi­cació regu­lar, a banda “d’alguna aspi­rina” de tant en tant. “Els met­ges han hagut de fer bas­tant poca feina amb mi”, diu. Un dels motius de poder haver com­plert tants anys podria ser genètic, ja que la seva mare va morir al llin­dar dels 100 anys i, una ger­mana seva, va arri­bar als 93.

De fet, pre­gun­tada per com s’ho ha fet, comenta que “ni se n’ado­nava” del pas dels anys perquè tenia unes ruti­nes molt clares, com ara endreçar la casa tan aviat com s’aixe­cava, esmor­zar, anar a com­prar, cosir o veure alguna pel·lícula a la tele­visió, uns hàbits que ara s’han vist reduïts amb la mobi­li­tat actu­al­ment més limi­tada.

Entre les afi­ci­ons i hàbits que ha tin­gut al llarg de la seva vida, des­taca “anar a com­prar, tre­ba­llar, par­lar amb els amics i aju­dar a qui no té”, i expressa espe­cial satis­facció i feli­ci­tat quan ha donat un cop de mà a algú.

Suc­ces­sora de Maria Bra­nyas

Ange­lina Tor­res va esde­ve­nir la per­sona més gran de Cata­lu­nya quan, als 117 anys i 168 dies, Maria Bra­nyas va morir l’agost de l’any pas­sat. L’últim any i mig de vida, Bra­nyas va esde­ve­nir la per­sona més vella del món, i només es té regis­tre fia­ble de set per­so­nes –només dues a Europa– que hagin estat més lon­ge­ves que la cata­lana resi­dent a la residència Santa Maria del Tura d’Olot durant les seves últi­mes dues dècades, també segons GRG.

Les per­so­nes cen­tenàries es mul­ti­pli­quen per cinc des de l’any 2000

Mal­grat l’excep­ci­o­na­li­tat que una per­sona arribi a l’edat de Tor­res, el nom­bre de per­so­nes cen­tenàries ha anat a l’alça els últims anys. Si l’any 1981 n’hi havia 140, la xifra va créixer sig­ni­fi­ca­ti­va­ment fins al tom­bant de segle, arri­bant a 540 l’any 2000, segons dades d’Ides­cat. Des de lla­vors, l’aug­ment dels qui han arri­bat al segle de vida ha con­ti­nuat sent expo­nen­cial, ja que s’han mul­ti­pli­cat per cinc fins als 2.855 el segon semes­tre del 2024.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.