Una estudiant de la UOC, finalista del premi La Ciència en Femení de la Càtedra AgroBank
Montserrat Saladié és una de les sis finalistes del premi atorgat per CaixaBank i la Universitat de Lleida
Montserrat Saladié Forasté, estudiant del màster en nutrició i salut de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), ha estat seleccionada com una de les sis finalistes del guardó La Ciència en Femení: premi al millor treball final de màster, que reconeix els millors treballs finals de màster (TFM) en l’àmbit agroalimentari.
Aquest guardó, impulsat per CaixaBank i la Universitat de Lleida, a través de la càtedra AgroBank Qualitat i Innovació en el sector agroalimentari, donarà suport a les dones científiques de l’àmbit de l’agricultura, la ramaderia i l’alimentació. Aquesta convocatòria, que enguany arriba a la cinquena edició, neix amb la voluntat de promoure l’equitat de gènere en l’àmbit científic i reconèixer l’excel·lència femenina, donant visibilitat a les investigacions premiades.
El treball de final de màster de Montserrat Saladié Forasté, titulat Impacte de l’exposició a disruptors endocrins a través de l’alimentació en l’obesitat infantil i en la microbiota intestinal, ha estat seleccionat entre un total de 34 candidatures. El treball exposa un estudi pilot plantejat com a cas teòric, amb l’objectiu de reduir l’exposició a disruptors endocrins en nens amb obesitat, un problema de creixent preocupació que impacta en la salut pública, el sector agroalimentari i els objectius de desenvolupament sostenible (ODS). El projecte aborda els efectes adversos dels tòxics ambientals en la salut humana, especialment la seva relació amb l’obesitat infantil, i se centra a reduir l’exposició a aquests compostos en una població vulnerable.
El treball ofereix un model d’intervenció innovador que combina la ciència i la salut pública per fer front a un problema que afecta en l’àmbit individual i col·lectiu.
Saladié competirà per un premi de 3.000 euros, atorgat per la Càtedra AgroBank, destinat al millor treball final de màster per la seva innovació, qualitat o interès per a la seguretat alimentària.
Compromís financer, social i d’innovació
AgroBank és la línia de negoci agroalimentari de CaixaBank que mostra una proposta de valor integral i compromesa amb el món rural, que ofereix solucions financeres, socials i innovadores adaptades a les necessitats dels agricultors i ramaders d’Espanya.
L’any 2024, va finançar amb prop de 33.548 milions d’euros el sector, la qual cosa representa un creixement del 18% respecte a l’any anterior. AgroBank dona suport al paper de la dona rural. Amb la càtedra Qualitat i Innovació en el sector agroalimentari ha enfortit la qualitat i la innovació en aquest àmbit, amb suport als investigadors i professionals que desenvolupen solucions per impulsar la competitivitat del sector.
D’altra banda, AgroBank considera que el relleu generacional és un altre dels grans reptes del sector i, juntament amb el Basque Culinary Center, ha posat en marxa la iniciativa Impulso Agro, dirigida a visibilitzar joves que contribueixen a la transformació del sector agroalimentari espanyol.
L’entitat té un fort compromís amb la sostenibilitat i la digitalització del sector, per impulsar-ne la transformació. Per això, ha llançat la segona edició d’AgroBank Tech Digital INNovation, un programa d’acceleració d’start-ups del sector agroalimentari. Amb aquesta iniciativa, que es desenvolupa en col·laboració amb Innsomnia, l’entitat es posiciona com el principal referent per oferir solucions tecnològiques al sector.