Societat

La sanitat pública finançarà operacions de canvi de sexe a partir de l’any vinent

L'Hospital Clínic preveu operar prop de 60 transsexuals l'any

Va ser una de les promeses de la consellera de Salut, Marina Geli: operar a càrrec de la sanitat pública els transsexuals que volguessin fer un canvi de sexe, tal com ja es fa a Andalusia i Madrid. Si es compleixen els terminis, les primeres intervencions gratuïtes s’haurien de fer l’any vinent. En principi, serà l’Hospital Clínic qui assumirà aquesta prestació. La psiquiatra i coordinadora de la unitat de gènere del centre barceloní, Esther Gómez, preveu que, tot i que al principi seran molts els transsexuals que sol·licitin la intervenció, un cop estabilitzada la demanda, es faran unes 60 intervencions anuals.

Per aquesta unitat ja han passat 363 pacients. Només aquest any n’esperen atendre un centenar. L’equip del Clínic els ofereix atenció integral –avaluació diagnòstica, psicoteràpia per adaptar-se a una reassignació sexual, tractament hormonal, etc.–, però, de moment, els pacients que volen fer el pas d’operar-se han de recórrer a centres privats, aquí o a l’estranger.

Pacients joves
Dos de cada tres pacients són –biològicament– homes que se senten dones. “Les edats van dels 16 als 55 anys, però la majoria són joves i el 40% encara viuen amb els pares”, explica la doctora Gómez.

El cost d’una operació de canvi de sexe en un centre privat no baixa dels 18.000 euros. Però abans d’entrar a quiròfan, els transsexuals que es volen operar han hagut de superar una cursa d’obstacles sense la qual no els poden intervenir a l’Estat. El doctor Joan Pere Barret és cap de cirurgia plàstica de l’Hospital Vall d’Hebron i cirurgià al Centre Mèdic Teknon, on fa operacions de canvi de sexe. Explica que per arribar a fer “l’últim pas” –la cirurgia de reassignació de sexe–, els pacients necessiten un diagnòstic de trastorn de la identitat de gènere emès per dos psiquiatres, haver fet un tractament hormonal i haver superat un període “d’immersió en el rol contrari” de sis mesos.

A Catalunya hi ha menys de cinc cirurgians que facin operacions de canvi de sexe en condicions òptimes, i només funciona l’equip integral del Clínic (amb psiquiatre, endocrinòleg i ginecòleg). Però el doctor Barret afirma que Vall d’Hebron també està llest per formar un altre equip.

Els doctors Gómez i Barret defensen que aquestes intervencions es financin amb diners públics. “És una qüestió d’equitat”, diu Gómez, que insisteix que “l’autèntica realitat dels transsexuals” està molt lluny “de la imatge que apareix als mitjans audiovisuals”. Per Barret, “la situació actual és anòmala”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.