policial
Impulsen un pla contra la multireincidència amb BRIMO i ARRO fent seguretat ciutadana
Els Mossos implanten de moment el pla Kanpai, que també potencia la intel·ligència policial, a Barcelona i part de l’àrea metropolitana
Els Mossos d’Esquadra han posat en marxa un nou pla contra la multireincidència que incorpora efectius de la BRIMO i l’ARRO per fer tasques de seguretat ciutadana. Segons informa l’agència ACN, el nou pla, que s’ha batejat amb el nom de Kanpai, s’ha implantat de moment a Barcelona i part de l’àrea metropolitana i es presenta com una evolució del pla Tremall per “detenir més i millor”. Així, el cos vol afinar més a l’hora de perseguir els lladres multireincidents, sobretot els que s’hi dediquen de forma professionalitzada. Per fer-ho possible, es potenciarà la intel·ligència policial i la col·laboració amb altres cossos com la Policia Nacional. A la llarga l’experiència podria replicar-se en altres punts del territori on aquests comportaments delictius també estan arrelats.
Del Tremall al Kanpai
L’increment del turisme i l’augment dels furts i robatoris violents al carrer van fer que l’any 2020 els Mossos creessin el pla Tremall per a combatre la multireincidènciaque l’any 2024 va suposar la detenció a la capital catalana de 452 lladres multireincidents que acumulaven un total de 3.600 arrestos per 9.114 fets delictius.
Tot i els bons resultats obtinguts a través del pla Tremall –’any 2024 els furts a la capital catalana van baixar un 6,3%– els Mossos han afirmat que aquest pla és una eina que ja està “amortitzada”.
Amb la voluntat d’anar una passa més enllà per posar fre a la multireincidència el cos ha creat el pla Kanpai, una estratègia liderada per l’intendent Toni Rodríguez que combina un ampli ventall de mesures de caràcter preventiu amb d’altres de reactives per incidir sobre els mateixos delinqüents.
Una de les principals novetats del pla és que els efectius de la BRIMO i l’ARRO assumiran funcions de seguretat ciutadana, ajudant a reduir la càrrega de treball d’aquesta unitat i “destensionar-la”. Els responsables del cos han remarcat l’expertesa dels efectius de BRIMO i ARRO a l’hora d’analitzar els moviments de masses, l’ocupació de l’espai públic i gestionar tàctiques urbanes. Així, han considerat que la seva presència al carrer contribuirà a “limitar les oportunitats” dels delinqüents i reduirà la sensació d’impunitat.
Els Mossos han detallat que la feina d’aquests agents se sumarà a la que duen a terme els del Grup de Delinqüència Urbana, conegut amb el nom de Fura, que seguiran sent “la columna vertebral” del model, però disposaran de més suport i més recursos per a desenvolupar la seva feina. “Sabem que amb els Fura generem una situació d’intranquil·litat als oportunistes i ara el que farem és equilibrar aquesta presència d’agents de paisà amb equips de BRIMO i ARRO uniformats”, han explicat fonts del cos que han indicat que també intervindran en punts o locals on la policia ha detectat que es reuneixen persones amb reiteració delictiva.
Més col·laboració entre cossos
En aquesta mateixa línia, s’intensificarà la col·laboració amb altres cossos policials com la Guàrdia Urbana de Barcelona o la Policia Nacional. Se seguirà treballant de forma conjunta amb la policia barcelonina en dispositius i també per fer atestats i, en el cas de la policia espanyola, s’augmentarà la implicació, per exemple usant les competències que el cos espanyol té en matèria d’estrangeria.
El principal objectiu és intercanviar coneixements per detectar grups itinerants vinguts de fora del territori català, sobretot coincidint amb fires o grans esdeveniments com el Mobile World Congres. “Detectar abans aquestes organitzacions significarà que acumularem menys delictes comesos i podrem actuar contra ells abans que marxin”, han comentat els responsables del cos.
Més intel·ligència policial
Un altre dels aspectes sobre els quals s’incidirà és la intel·ligència policial. Els Mossos volen disposar de dades més específiques sobre els delinqüents, elaborar perfils més detallats i distribuir els recursos de forma adequada. Segons la policia, existeixen tres tipologies de lladres multireincidents: aquells que provenen d’entorns marginals i que actuen per necessitat; els que han escollit la multireincidència com a estil de vida i es troben immersos en aquest món; i els que formen part de grups professionals que s’hi dediquen de forma organitzada. “Hi ha diferències enormes entre els uns i els altres i no podem treballar de la mateixa forma en tots els casos”, han remarcat. Alhora, han deixat clar que no existeix una relació directa entre la migració i la multireincidència.
Transcendir l’esfera policial
Més enllà de la feina preventiva, el pla planteja una sèrie de mesures que van més enllà de l’esfera estrictament policial i estan dissenyades per donar fruits a llarg termini. Fonts del cos han assenyalat que el sistema actual presenta una sèrie de deficiències entre les quals destaca la seva rigidesa, la fragmentació de l’administració pública, les dificultats per donar respostes coordinades, la precarietat dels recursos, o l’anacronisme del sistema judicial.
En aquest sentit, el pla dibuixa sis espais d’intervenció que, a banda del policial, també inclouen el legislatiu, el judicial, el dels serveis socials, el de la comunicació i un darrer que estaria relacionat amb el compliment. “L’objectiu és picar a la porta de cadascun d’aquests espais per a millorar la col·laboració”, han indicat els Mossos.
En l’àmbit legislatiu, el cos ha considerat que caldria treballar per establir penes concretes per castigar la multireincidència professionalitzada. Així mateix, ha reclamat més recursos per a donar una resposta judicial més àgil, tot i que celebra l’entrada en funcionament del tercer jutjat de delictes lleus de Barcelona.
Per altra banda, els Mossos han proposat treballar amb serveis socials per identificar perfils de persones susceptibles de convertir-se en multireincidents i neutralitzar-les oferint-los alternatives.
També han destacat la importància que el condemnat assumeixi la seva responsabilitat civil i repari el dany que ha causat a la víctima, perquè prengui consciència de l’error comès. El cos ha apostat per idear sistemes alternatius que vagin més enllà de les clàssiques compensacions econòmiques que en la majoria de casos no es compleixen perquè els lladres són insolvents.
Així mateix, el cos ha obert la porta que l’aportació dels Mossos vagi més enllà de les detencions. Així, s’ha mostrat a favor d’aprofundir en experiències com la que Interior i Justícia comparteixen perquè alguns condemnats facin tasques de neteja a comissaries de la policia com a mesura alternativa a la presó.
“Fa temps que mantenim converses amb l’estament judicial i disposem d’espais de col·laboració amb l’àmbit penitenciari, però volem donar una passa endavant en aquesta mena de relacions”, han apuntat fonts dels Mossos que han apostat per “connectar tots els actors” i integrar una cultura de relacions i cooperació més avançada.
Que surti car
Tot i que els Mossos han admès que, amb el temps, tots aquests canvis poden comportar un increment d’efectius destinats a la lluita contra la multireincidència, han avisat que l’objectiu final del nou pla no és augmentar la presència policial. “El que pretenen és canviar la forma en què el delinqüent actua a la via pública”, han explicat fonts del cos que han dit que es busca obtenir un impacte similar al del pla Daga que ha permès conscienciar la ciutadania que no pot portar una arma blanca a sobre. “El missatge és que si una persona decideix treballar com a multireincident a Barcelona i el seu entorn hi ha més possibilitats que l’enxampin, de manera que s’ho haurà de replantejar”, han indicat els Mossos.
La previsió és que el nou pla comenci a funcionar en els dies vinents amb els primers dispositius a la via pública.