llengua
Escoles Europees impartiran català com a assignatura optativa
Escoles Europees impartiran català com a assignatura optativa. Així ho ha aprovat aquest dijous la Junta de Governadors de les Escoles Europees a petició del Govern espanyol i amb l’oposició d’Itàlia. El professorat que imparteixi l’assignatura es pagarà íntegrament des d’Espanya. La major part de l’alumnat d’aquestes escoles prové de famílies del funcionariat de les institucions europees.
L'acord arriba després que aquest dilluns se signés l'acord administratiu que permetrà als representants espanyols expressar-se oralment en català, basc o gallenc en les sessions plenàries del Comitè Econòmic i Social Europeu, com ja es permetia en el Consell de la UE i en el Comitè Europeu de les Regions.
Les Escoles Europees es van crear amb la intenció que els fills i filles del funcionariat poguessin rebre una educació amb la seva llengua materna, sempre que sigui oficial en la UE i aprendre, alhora, quatre idiomes oficials més durant la seva etapa escolar. A més, els centres imparteixen també com a assignatures optatives altres llengües nacionals, anomenades ONL, que no són oficials a la UE, per exemple el maltès o el gaèlic. L’acord aprovar avui permet considerar el català com una ONL i, per tant, introduir-lo com a assignatura optativa des dels quatre anys.
El pacte aprovat és independent de la discussió sobre l’oficialitat del català, el basc i el gallec a la UE que ja impulsat el govern espanyol sense èxit. Des que Espanya va deixar d’ostentar la presidència rotatòria de la UE, el gener del 2024, no s’han produït avanços en aquesta matèria, ja que diversos països mantenen les reticències polítiques, econòmiques i legals sobre l’oficialitat de les llengües cooficials espanyoles.