Societat

societat

Joves migrants sensesostre diuen que els graven per criminalitzar-los

Serien perfils de les xarxes socials, vinculats a la ultradreta, on es penjarien aquests vídeos fake

Un fet que ha generat amenaces cap a aquests nois i el malestar dels seus familiars

Joves migrants que viuen al carrer a Girona denuncien que són víctimes de gravacions per part de persones que pengen els vídeos en perfils de xarxes socials com Instagram o Tik-tok vinculats a la ultradreta. L’objectiu és crear notícies falses acusant-los de cometre robatoris, malgrat que els afectats no hagin comès cap delicte. Es tracta de perfils amb milers de seguidors que difonen vídeos en directe que després queden al mateix perfil i que altres plataformes utilitzen per amplificar la notícia. Això ha provocat situacions “de por” a alguns d’aquests joves, com en Mohammed, a qui un grup de persones van identificar al carrer i el van amenaçar. D’altres han vist com les gravacions han arribat als seus familiars als seus països d’origen.

En Mohammed S. va arribar fa uns sis anys a Catalunya. Ho va fer acompanyat pel seu pare, que poc després va haver de tornar al Marroc i en Mohammed es va quedar sol. Amb 16 anys va entrar en un centre de menors tutelat per la Generalitat, però com tants altres joves migrants, quan va fer 18 anys va haver de sortir-ne. Un cop al carrer, explica que va acabar dormint en espais com fàbriques abandonades, aparcaments o estacions de tren, conjuntament amb altres companys seus. Des de fa un temps freqüenta l’estació de trens de Girona i és allà on ell i d’altres joves migrants s’han trobat amb persones que els graven i emeten vídeos en directe per les xarxes socials, acusant els nois de ser carteristes i lladres de tota mena.

El problema és que les gravacions queden guardades i altres perfils, també vinculats a la ultradreta, difonen unes imatges que no es corresponen amb la realitat. Això ha provocat que alguns d’aquests joves hagin tingut problemes “per una informació totalment falsa”. És el cas d’en Mohammed E.B. que ha vist com ha rebut amenaces per part de persones que l’han reconegut pel carrer.

En un altre cas, un d’aquests vídeos va gravar a un d’aquests nois i l’acusava de ser un carterista i robar un mòbil. Ell, que no ha volgut sortir a càmera, explica que “és totalment fals” i que la gravació la va acabar veient la seva família i amics que estan al Marroc. “Em van dir que estaven molt decebuts amb mi, perquè creien que venia a treballar a Espanya i no pas a robar. Jo els vaig dir que no havia fet res, però el mal ja està fet”, lamenta.

Afecta la seva imatge

Des de l’associació ECCIT, que dona suport a aquests joves, lamenten que aquesta situació “fa molt mal a la imatge” dels nois i els perjudica a l’hora d’intentar buscar una feina. El president de l’entitat, Yasser Souddane, explica que alguns han aconseguit un permís de treball, però que aquests vídeos ha fet que molts d’altres es vegin perjudicats quan estaven a punt d’aconseguir-ho. “No tenen cap esperança quan veuen aquests vídeos que fan sobre ells”, assenyala.

A més, Souddane assegura que el que els fa “molt mal” és la imatge que es transmet a les famílies que estan lluny d’ells i que pensen que realment són lladres i cometen delictes. Per això, reclama que es doni suport als joves que “pateixen aquestes fake news” a l’hora de denunciar als Mossos el que passa. En aquest sentit, des d’ECCIT expliquen que molts cops els nois no s’atreveixen a parlar amb la policia, precisament perquè la seva situació és “irregular” a l’Estat. A més, però, el problema és que temen que, si posen la denúncia, pugui “haver-hi repercussions” per part dels responsables i seguidors d’aquests perfils vinculats a la ultradreta. “Molts no diuen res per por al que els hi pugui passar”, assenyala Souddane. Ara bé, des de l’entitat reconeixen el “pas important” de tenir una oficina contra l’odi i la discriminació per part dels Mossos, però lamenten “que falta assessorament i acompanyament”.

Finalment, des d’ECCIT també lamenten que hi ha massa identificacions “racials” que es fan per part de la policia i demanen que la raça “no sigui un criteri” per identificar una persona sospitosa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]