Societat

La Fiscalia proposa endurir el tracte penal per als furts

Justícia

El Codi Penal actual és insuficient per fer front a un dels fenòmens delictius que més alarma social generen, els furts, i és necessària una reforma amb penes més severes per frenar l'activitat dels delinqüents que s'hi dediquen. Aquesta és una de les alertes que la Fiscalia Superior de Catalunya fa en la memòria de la institució corresponent a l'any passat. El posicionament del ministeri públic coincideix amb el del conseller d'Interior, Joan Saura, i l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, que aquest estiu van fer una petició en el mateix sentit, en valorar les dades de delinqüència a la capital.

El Codi Penal adverteix que un robatori sense violència per una quantitat que no superi els 400 euros té la consideració de falta, que es castiga amb una multa. Aquest fet, en comptes d'actuar com a fre a la delinqüència és, a criteri de la Fiscalia, "un incentiu a la reincidència". A més, tot i que la llei considera delicte la comissió de quatre furts com aquests en el termini d'un any, la inexistència d'un registre on quedin anotades les faltes que comet una mateixa persona fa impossible saber si un delinqüent reincideix o no.

Associacions il·lícites
Una de les vies que han trobat la policia i la Fiscalia per combatre aquest tipus de delinqüents és acusar les bandes que s'hi dediquen d'associació il·lícita, càrrec que suposa un tractament penal més sever. A la memòria de la Fiscalia s'adverteix, però, que aquesta via no és fàcil, ja que requereix una investigació llarga i complicada.

La solució que proposa el ministeri públic és castigar amb penes de fins a tres mesos de presó aquests petits furts. També considera "imprescindible" crear el registre de sentències condemnatòries de faltes. I demana que aquest sigui "àgil i accessible".

Per altra banda, la Fiscalia també para esment en les disfuncions que es produeixen en casos de violència de gènere quan les víctimes es fan enrere en la denúncia als agressors. La llei eximeix una persona de declarar en contra d'un familiar, i aquest fet "s'ha convertit en un obstacle legal per poder perseguir i castigar" aquests casos.

Des de la Fiscalia es considera preocupant que hi hagi un "important nombre de dones" que acudeixen al jutjat a retirar la denúncia contra els seus suposats agressors. Aquest fet pot tenir diverses explicacions, i una és l'ús pervers que a vegades es fa de la llei a través de les falses denúncies, cosa que ja ha estat denunciada en més d'una ocasió per jutges i advocats.

D'altra banda, la memòria de la Fiscalia de Menors alerta de la dificultat de lluitar contra les màfies que utilitzen nens de menys de catorze anys i que, per tant, són inimputables. Es demana més implicació del departament d'Acció Social i Ciutadania per poder fer front al control dels menors multireincidents, que en la majoria de casos són estrangers.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.