barcelona
Més del 50% de les persones sense llar de l’aeroport estan “fora del circuit de serveis socials”
Més de la meitat de les persones en situació de sensellarisme que pernocten a l’aeroport del Prat es troben “fora del circuit de serveis socials”, segons ha afirmat aquest dimecres el secretari general del Departament de Drets Socials i Inclusió, Raúl Moreno. El Departament ha defensat l’actuació de la Generalitat arran del desallotjament que es va fer al febrer i ha reivindicat que es va activar un “suport específic” per fer l’acompanyament de les persones desallotjades.
La diagnosi de l’executiu constata un “increment progressiu i continuat” de persones en situació de sensellarisme que pernocten a l’aeroport del Prat en els últims anys. Segons dades del departament, enguany s’hi han detectat 156 persones. Tot i això, l’anàlisi dels perfils s’ha fet amb 73. La majoria són homes de més de 50 anys de nacionalitat estrangera. Tot i que el 45% té nacionalitat espanyola. Les dades revelen que un 65% es troba en situació administrativa regular i el 54,8% tenen padró vigent. La causa més comuna que els ha dut a aquesta situació són motius sociolaborals, seguits de problemes de salut mental o salut en general.
La Generalitat, els Ajuntaments de Barcelona i el Prat de Llobregat i Aena han arribat a un acord per abordar la situació, segons ha explicat Moreno que ha remarcat que les competències en sensellarisme són dels ens locals. Tot i això, ha destacat que la Generalitat vol assumir-ne un paper de “lideratge”. L’acord, que encara es troba en fase de tramitació, vol garantir una “atenció social d’urgència, fer acompanyament i derivacions”. Drets Socials hi invertirà 516.000 euros.
La compareixença s’ha fet en resposta a les peticions del PP i ERC. Els Comuns han alertat que les pernoctacions a l’aeroport d’El Prat no són un “fenomen aïllat” i han preguntat sobre el rol que ha de tenir Aena, si l’estratègia a l’aeroport ha de ser específica per a aquesta infraestructura o emmarcar-se en l’estratègia general contra el sensellarisme.
Desigualtat “persistent i estructural”
Durant la compareixença, Moreno ha alertat també que la desigualtat a Catalunya és “persistent i estructural”. Segons l’Enquesta de condicions de vida 2024, un 24% de la població viu en risc de pobres o exclusió social. En aquest sentit, el secretari general ha advertit que la desigualtat de la renda “continua sent alta”, el sistema fiscal és “insuficientment redistributiu” i la mobilitat social “baixa”.
Moreno ha destacat la importància de les transferències socials i ha indicat que a Espanya els impostos i prestacions redueixen la desigualtat en una xifra inferior a la mitjana europea. El secretari general ha assenyalat l’habitatge com a epicentre de la desigualtat.