David Domènech
Membre de la Junta de la Delegació de Girona del Col·legi de Gestors Administratius de Catalunya
“A l’hora de fer la declaració de la renda cal conèixer el conjunt de deduccions pròpies de Catalunya”
Amb l’arribada de la campanya de la renda, conèixer les deduccions específiques de cada comunitat és clau per optimitzar la declaració. David Domènech, membre de la Junta de la delegació de Girona del Col·legi de Gestors Administratius de Catalunya, ens recorda la importància de tenir present les deduccions pròpies de Catalunya i de posar-se en mans d’un professional per evitar errors que poden sortir cars.
Els residents a Catalunya poden beneficiar-se d’algun avantatge fiscal?
Les comunitats autònomes tenen avantatges fiscals que es fixen en base a un conjunt de deduccions sobre la quota autonòmica de l’impost. En el cas de les deduccions de Catalunya, seran exclusives per aquelles persones que hagin tingut la seva residència habitual dins el territori català per un període no inferior a 183 dies. Aquest fet pot donar lloc a poder-se beneficar-se d’un conjunt de deduccions. A l’hora de fer la declaració de la renda cal conèixer el conjunt de deduccions pròpies de Catalunya
Quines serien les deduccions específiques de Catalunya?
Podríem destacar aquelles que van lligades al naixement o adopció de fills, a l’habitatge habitual (lloguer o rehabilitació), així com també les donacions o la viudetat. Pel que fa a la deducció per naixement o adopció de fills, podem estar parlant de diferents deduccions en funció de si fem declaració individual, conjunta o de famílies monoparentals. També tindria caràcter de deducció familiar la deducció per viudetat. Per altra banda tindríem les deduccions lligades a l’habitatge. Em refereixo a deduccions pel lloguer de l’habitatge habitual, així com la rehabilitació del mateix.
Aquestes semblen les més habituals, però hi ha d’altres?
I tant. Una altra deducció autonòmica, i que en aquest cas les situaria en l’àmbit cultural, seria la que fa referència al foment de la llengua catalana o l’occitana. Seria pels contribuents que realitzin donacions en aquest àmbit. Tots ells es podran deduir un import del 15% de la quantitat donada, amb un límit del 10% del que correspondria a la quota íntegra autonòmica. També tenim deduccions en l’àmbit de protecció del medi ambient, per aquelles persones que hagin fet donacions a fundacions o associacions d’entitats d’aquest sectors. Però encara hi ha més, com per exemple pel pagament d’interessos de préstecs per estudis universitaris de tercer cicle (màster i doctorat) o per l’adquisició d’accions o participacions socials.
Sembla clar que cal estar al cas de totes les opcions...
Efectivament. Per aquest motiu és molt important dirigir-se a un gestor administratiu col·legiat. Fer la declaració de la renda per compte propi pot convertir-se en un risc i maldecap. La fiscalitat és una matèria tècnica i en el cas de la declaració de la renda un error pot donar lloc a problemes econòmics posteriors. Sense anar més lluny, l’esborrany que ofereix l’Agència Tributària podria no ser del tot correcte i perjudicar al contribuent que simplement fa la seva confirmació.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.