David Bartrina
Membre de la Junta de la Delegació de Girona del Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya
Una renda continuista per a empresaris i autònoms, però amb canvis rellevants a tenir en compte
En plena campanya de la renda, els empresaris i autònoms afronten una declaració amb canvis puntuals però rellevants. David Bartrina, membre de la Junta de la Delegació de Girona del Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya, repassa les novetats d’enguany i resol dubtes sobre qüestions clau com la tributació del “kit digital” o la regularització dels ingressos reals.
Quines serien les principals novetats en la renda d’enguany pel què fa a empresaris i professionals?
No és un any amb grans novetats pel què fa als empresaris i professionals, seguim una línia continuista. Tot i així, s’han introduït alguns ajustos significatius que convé tenir presents. Una de les principals modificacions és l’obligació, per part de tots els autònoms, de presentar la declaració de la renda, amb independència del nivell dels seus rendiments. A més, per als empresaris que tributen mitjançant el sistema d’estimació directa simplificada, es recupera el percentatge habitual del 5% per a la deducció de despeses de difícil justificació. Un canvi respecte al 2023, quan aquest percentatge es va elevar temporalment fins al 7%. Finalment, en el cas concret del sector agrari, s’ha aprovat una reducció de diversos índexs dels mòduls aplicables a pagesos i ramaders, com a conseqüència d’una ordre publicada recentment, el passat 30 d’abril.
Com ha afectat la regularització dels autònoms tenint present el nou criteri de tributació segons ingressos reals?
Aquest es un tema controvertit, el qual no està exempt de disputes en l’àmbit fiscal. A priori però, dels pronunciaments sorgits a raó de consultes vinculats de la DGT, l’import derivat de l’esmentada regularització, s’haurà de tenir en compte en la renda de l’exercici on es produeixi aquesta, i per tant, aquest fet no comportarà la presentació d’una rectificació de l’autoliquidació presentada o d’una declaració complementària de l’any anterior.
Són diversos els professionals que han rebut una subvenció relacionada amb el conegut “kit digital”. Tributa aquest tipus d’ajuda?
Recordem que el Kit digital es un programa públic d’ajudes econòmiques, que cerca en essència, l’impuls de la digitalització de les pimes i els autònoms mitjançant la implantació de solucions digitals. I si, efectivament tributa en IRPF, i per això caldrà que l’empresari o professional l’inclogui en la seva renda d’aquest any, si n’ha destinat l’import a compensar despeses de l’exercici. Ara bé, si l’ajuda s’ha destinat a afavorir inversions en immobilitzats o despeses amb una projecció plurianual, la tractarem com a subvenció de capital, i la declararem en la mesura que amortitzem la inversió realitzada.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.