societat
Mor Sebastião Salgado, el fotògraf de les causes socials i de l’Amazones
Es va convertir en un dels fotògrafs més influents del segle XX i XXI
El fotoperiodista brasiler Sebastião Salgado, guanyador de diversos premis World Press Photo (1984, 1988 i 1991), ha mort als 81 anys segons ha anunciat l’entitat ecologista Instituto Terra, que ell mateix va fundar amb la seva companya Lélia Wanick: “Va ser molt més que un dels grans fotògrafs del nostre temps” “va sembrar esperança allà on hi havia devastació i va fer florir la idea que la restauració ambiental és també un gest profund d’amor per la humanitat”.
Va estudiar Economia a la Universitat de São Paulo i a la Universitat Vanderbilt dels Estats Units, i va realitzar una tesi doctoral sobre economia agrícola a La Sorbona de París (1971). Treballava al Banc Mundial quan l’any 1973 va decidir deixar la professió d’economista per dedicar-se a la fotografia. En va aprendre de manera autodidàctica i va entrar a treballar per alguna de les agències de fotografia més importants del món: Sygma (1974-1975), Gamma (1975-1979) i Magnum (1979-1994).
El 1994 va crear la seva pròpia agència, Amazonas Images, amb seu a París. Des d’ella va treballar per fer visible els qui treballen i viuen a l’ombra de la societat, documentant les víctimes d’aquells països més empobrits i donant veu a les tribus indígenes de l’Amazones. Sempre amb una mirada poètica i compromesa. En la introducció del seu llibre Exodos afirma que “més que mai, sento que solament hi ha una raça humana. Més enllà de les diferències de color, de llenguatge, de cultura i possibilitats, els sentiments i reaccions de cada individu són idèntics”. Tot i això, no va estar exempt de crítiques. Algunes veus el van titllar de cínic per comercialitzar amb la misèria humana i exposar de manera bella situacions dramàtiques.
El seu estil es caracteritzava per un alt contrast, sempre amb imatges en blanc i negre i molt ben elaborades, utilitzant contrallums per emfatitzar les siluetes d’allò que retratava. Al llarg de la seva vida va exposar en museus i galeries d’arreu del món, també de casa nostra, com la mostra Gènesi al CaixaForum de Tarragona el 2017, o Amazònia amb més de 200 fotografies a les Drassanes Reials de Barcelona el desembre passat.