Societat

Policies de Girona aplicaran la cal·ligrafia forense per identificar els autors dels grafits

Una dotzena d'agents de les policies locals de Figueres, Girona, Olot, la Jonquera i l'Escala participen, fins dijous, a Figueres, en un curs de cal·ligrafia forense per identificar els autors dels grafits a la via pública. Es tracta de la primera vegada que es fa un curs d'aquestes característiques a les comarques gironines, tot i que Sabadell va ser la ciutat pionera a nivell d'Europa en aplicar aquestes tècniques. Aquest coincideix amb el pla de xoc de l'Ajuntament de Figueres per posar fre a la proliferació de pintades al centre de la ciutat en els darrers cinc mesos. El consistori hi destinarà aquest 2009, 25.000 euros per netejar les pintades.

És la primera vegada que tècniques de la policia científica, com és la cal·ligrafia forense, que és una disciplina utilitzada en criminologia amb el propòsit de comparar escrits i determinar, per exemple, si un document va ser signat per la persona que se suposa que ho va fer, es posa al servei de les policies locals per identificar els autors dels grafits. "Ensenyem què és el que han de buscar i com ho han de buscar. És a dir, a saber quin són els paràmetres policials que s'inclouran en l'informe judicial", ha indicat el pèrit cal·lígraf forense i professor del curs, Jesús Delgado.

Essència personal
Segons ha explicat aquest expert, la cal·ligrafia forense permet buscar els trets característics i únics de cada persona i els grafits no són una excepció. "Tothom és fidel a la seva firma o en aquest cas, al trac, segons l'argot dels grafistes" ha explicat Delgado. "Així quan signem deixem la nostra essència personal. Això és el que els agents hauran de saber identificar quan es trobin davant una pintada", ha afegit. A Sabadell, gràcies a aquesta tècnica ja s'ha imputat a quatre joves.

 
Coordinació entre les policies locals
Segons ha explicat el cap de la Guàrdia Urbana, Josep Maria Riera, l'objectiu final és treballar de forma coordinada amb altres policies locals veïnes. "Un grafiter pot pintar a Figueres i demà fer-ho a una altra ciutat. L'objectiu és posar-nos d'acord totes les policies locals i coordinar-nos i així identificar més fàcilment els autors", ha indicat Riera.

Fer aquestes pintades malmet els béns immobles i comporta una pena d'arrest d'entre un a tres caps de setmana acompanyat d'una multa que pot anar fins els 1.500 euros. En aquests moments, la Guàrdia Urbana té identificats cinc joves, la majoria menors d'edats, com a presumptes autors de pintades.
 
25.000 euros per netejar la ciutat
D'altra banda, l'Ajuntament de Figueres destinarà aquest 2009 un total de 25.000 euros per netejar les pintades de la ciutat. També s'ha contactat amb diferents grups per oferir-los espais públics on poder pintar.

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.