Societat

A la caça de fires

Turisme

Els hotels de Barcelona van perdre l'any passat un 7% d'ocupació respecte al 2007 i es preveu que aquest any, en el marc de crisi generalitzada, arribin un 6% menys de turistes.

És en aquest context que el Gremi d'Hotels, la Fira de Barcelona i el Barcelona Convention Bureau han arribat a un acord per aliar-se i treballar junts per reforçar el paper de la ciutat com a seu de fires i congressos: la idea és donar facilitats als organitzadors de fires perquè triïn Barcelona i això vol dir des de l'oferiment d'hotels de totes les categories a preus reduïts, fins a molta flexibilitat en les condicions de reserva. En definitiva, posar-ho fàcil.

"Barcelona té molt clar que cal captar noves fires i mantenir les que ja té. Ha de ser competitiva", va exposar ahir el president del Gremi d'Hotels, Jordi Clos, en fer balanç de l'any passat i analitzar les perspectives de futur. Preguntat precisament per la marxa del Bread & Butter a Berlín, Clos va ser contundent: "Se'ls va oferir molt perquè no marxessin, però la decisió estava presa. No se n'han anat pels preus, sinó per una decisió bàsicament política".

Aquesta aliança entre hotelers i Fira permetrà oferir als organitzadors de congressos nits d'hotel rebaixades entre el 20% i el 50%, segons el mes que sigui, en les diferents categories. "Anem a totes", va ser l'expressió que va utilitzar Clos, molt satisfet d'haver aconseguit posar d'acord més de 300 establiments per tirar endavant la proposta que, segons ell, situa Barcelona en una posició molt competitiva respecte a altres municipis candidats a acollir grans esdeveniments.

La crisi és a la porta
Imaginació i front comú davant la crisi. El que no va amagar el president dels hotelers de Barcelona és que la "crisi ja ha trucat a la porta dels hotels de la ciutat". El descens de visitants es va començar a notar el setembre de l'any passat. L'ocupació mitjana anual va ser del 71% i va patir un descens del 7% respecte al 2007. Al maig es va situar al 81%, gràcies al Primavera Sound i al Congrés Europeu de Cardiologia, i al juliol al 80%, pel Bread & Butter i l'Eurogames de Gais i Lesbianes.

Aquest any ha començat amb els hotels al 75% gràcies també a la celebració de l'edició de comiat del Bread & Butter, però la previsió és que l'any es tanqui al voltant del 67%, és a dir, per sota del 2008. Clos va reconèixer que "la situació no és fàcil" i la va equiparar a la crisi de l'any 1993. A l'hora de buscar algun element positiu, va manifestar que "la sort és que Barcelona és una marca ben posicionada al món i, per tant, podrà sortir de la mala situació econòmica".

"El sector hoteler és fort i n'hem d'estar orgullosos", va indicar Clos, que va reconèixer de totes maneres que no es fan els contractes temporals que s'han fet els últims anys per reforçar les plantilles. Per ser competitius caldrà abaixar preus: dormir a Barcelona pot ser aquest any uns 3 euros més barat que fa un any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.